روش مطالعه جغرافیا کنکور، چگونه جغرافیا را 100 بزنم؟
اگر تا امروز سعی میکردید با حفظ کردن مطالب درس جغرافیا از پس حل تستهای آن در کنکور برآیید، دست نگه دارید و روش صحیح مطالعه جغرافیا برای کنکور را یاد بگیرید. جغرافیا درس شیرین و جذابی است به خصوص اگر اهل گشت و گذار و شناخت طبیعت باشید، اما امان از نکات فراوان و حجم زیاد این درس!
اکثر دانشآموزان رشته انسانی مدت کوتاهی را صرف مطالعه جغرافیا میکنند اما چون روش مطالعه این درس را بلد نیستند، به این نتیجه میرسند که بهتر است این درس را حذف کنند و زمان آن را به مطالعه سایر دروس اختصاص دهند. تا انتها با پایتخت کتاب همراه باشید، چون قرار است با آموزش روش رتبه برترها برای مطالعه جغرافیا کنکور به شما کمک کنیم از رقبایتان سبقت بگیرید. در صورتی که زمان کافی برای مطالعه این مقاله ندارید، به پادکست زیر گوش دهید:
روش رتبه برترها برای مطالعه جغرافیا کنکور
آیا تا به حال با خودتان فکر کردهاید تفاوت دانشآموزانی که از مطالعه درس جغرافیا فراری هستند با کسانی که خیلی راحت با این درس ارتباط برقرار میکنند و حتی به صد در صد سوالات جغرافیا پاسخ میدهند چیست؟ داشتن ساعت مطالعه بالا به تنهایی موفقیت شما را در این درس تضمین نمیکند و لازم است روش رتبه برترها برای مطالعه جغرافیا کنکور را یاد بگیرید. پس دعوت میکنیم گامهای زیر را دنبال کنید.
مقاله مرتبط: برنامه ریزی کنکور انسانی 1404 ؛ برنامه یکساله رایگان
گام اول، پیشخوانی
مهمترین منبع شما برای مطالعه این درس، کتاب درسی است، پس مطالعه این درس را با خواندن متن کتاب درسی آغاز میکنیم. قبل از اینکه سراغ حفظ کردن نکات و جزئیات بروید ابتدا کمی زمان صرف کنید و یک نگاه کلی و سریع به سرتیترها، تصاویر و فعالیتهای هر درس بیاندازید.
مثلا فرض کنیم قرار است درس ۷ جغرافیای پایه دهم را بخوانیم، با یک نگاه سریع به سرتیترهای این درس متوجه میشویم قرار است در این درس با مفاهیمی مانند رشد جمعیت، هرم سنی، سیاستهای جمعیتی و مهاجرت و تاثیرات آن آشنا شویم. به این ترتیب، یک پیش زمینه ذهنی در مورد موضوعات آن درس داریم و ذهن ما برای دریافت اطلاعات درس مورد نظر آماده میشود. توجه کنید که این مرحله باید نهایتا ۱٠ الی ۱۵ دقیقه از شما زمان بگیرد.
در صورتی که کتاب درسی ندارید می توانید آن ها را از پایتخت کتاب با تخفیف بالا خریداری کنید. لیست این کتاب ها در زیر قرار داده شده است:
گام دوم، مطالعه و درک کلیات مطالب
به طور خلاصه علم جغرافیا روابط انسان با محیط اطراف و تاثیر متقابل انسان و محیط را بررسی میکند و به همین دلیل یک علم کلینگر است. پس شما هم باید یک نگاه کلی به مطالب این درس داشته باشید، یعنی سعی کنید به جای پرداختن به جزئیات، ابتدا به یک درک کلی از مطالب هر درس برسید. پس در گام دوم یک دور کل درس را بخوانید و سعی کنید پیام اصلی و کلی آن درس را درک کنید.
در این مرحله کافی است جملات را درک کنید و بفهمید و نیازی به حفظ کردن جزئیات نیست، نگران حفظ کردن مطالب نباشید چون به مرور و با داشتن روش مطالعه صحیح، خودبهخود مطالب در حافظه شما ذخیره خواهند شد.
مقاله مرتبط: چگونه سریع حفظ کنیم؟ تکنیکهای حفظ سریع مطالب
گام سوم، برقراری رابطه علت و معلولی
بر خلاف تصور دانشآموزان جغرافیا یک درس صرفا حفظ کردنی نیست، بلکه درسی مفهومی است و برای یادگیری آن نیاز دارید روابط علت و معلولی را درک کنید. شاید فکر کنید کشف رابطه علت و معلولی کار دشواری است، در حالیکه برای کشف این ارتباط کافی است بعد از مطالعه هر مطلب از خودتان بپرسید چرا و سعی کنید دلیل آن موضوع را پیدا کنید. زمانی که دلیل هر موضوع را کشف میکنید، هم حفظ کردن آن مطلب برایتان راحتتر میشود و هم سریعتر میتوانید جزئیات مربوط به آن را به یاد آورید.
برای مثال: جغرافیدانها سطح زمین را به واحدهای جغرافیایی تقسیم کردهاند، چرا؟ برای شناخت بهتر و آسانتر مکانهای مختلف و علمی کردن مطالعات و تحقیقات، چرا؟ تا بتوان برای آنها به طور صحیح برنامهریزی کرد.
مقاله مرتبط: چگونه مفهومی درس بخوانیم؛ ۸ گام طلایی برای مفهومی درس خواندن
گام چهارم، مشخص کردن کلید واژهها
بعد از اینکه سرتیترهای اصلی یک درس را پیشخوانی کردید، یک دور متن درس را مطالعه کردید و به یک درک کلی از موضوع درس رسیدید، باید یک دور دیگر پاراگراف به پاراگراف آن درس را مطالعه کنید. در این گام بعد از مطالعه هر پاراگراف دور کلمات مهم و کلید واژهها خط بکشید یا آنها را در یک دفتر یادداشت کنید. با انجام این کار توجه شما به نکات مهم و تستخیز جلب میشود و بعدها میتوانید از این کلید واژهها برای مرور مطالب استفاده کنید.
مقاله مرتبط: یادداشت برداری؛ نکات و ترفندهای طلایی برای نوت برداری
گام پنجم، حل تست
یکی از گامهای مهم در روش مطالعه جغرافیا کنکور حل تست آموزشی است، حل تست از دو جهت اهمیت دارد. اول اینکه کمک میکند روی جزئیات و نکات مهم هر درس به تسلط برسید و بتوانید این نکات را بهتر در حافظهتان بسپارید. دوم زمانی که برای یک درس تست میزنید، متوجه بدفهمیها و اشتباهات خود در زمان مطالعه مطالب میشوید و به درک عمیقتری از مطالب دست پیدا میکنید.
اگر به تازگی یک درس را مطالعه کردهاید، بهتر است برای این درس به صورت آموزشی و بدون در نظر گرفتن زمان تست بزنید. بعدا میتوانید تست سرعتی کار کنید و سرعت عملتان را افزایش دهید، برای آشنایی با مفهوم تست آموزشی و سرعتی، مقاله “روش های تستزنی” را در وبلاگ پایتخت کتاب مطالعه کنید.
برای حل تست به یک کتاب کمک درسی استاندارد نیاز دارید، کتابهای جغرافیا جامع تست خیلی سبز و جغرافیا جامع مهروماه، از جمله بهترین کتابهای کنکور هستند. این کتابها را میتوانید با تخفیف ویژه و ارسال رایگان از پایتخت کتاب خریداری کنید.
مقاله مرتبط: بهترین منابع جغرافیا کنکور انسانی 1404
گام ششم، دستهبندی و خلاصهنویسی مطالب
گاهی دانشآموزان مطالب را به صورت جداگانه مطالعه میکنند و حتی تک تک کلمات مربوط به هر موضوع را حفظ میکنند اما هیچ دستهبندی یا طبقهبندی برای مطالب ندارند. وقتی در تستها دو موضوع مختلف با هم مقایسه یا ترکیب میشوند، این دانشآموزان گیج میشوند و با اینکه همه اطلاعات را در ذهنشان دارند، نمیتوانند از این اطلاعات برای حل تست استفاده کنند. پس بعد از اینکه روی مطالب یک درس به تسلط نسبتا خوبی رسیدید، باید بتوانید مطالب را دستهبندی کنید.
برای انجام این کار میتوانید از نمودار درختی یا جداول مقایسهای استفاده کنید، به کمک این جداول و نمودارها کل مطالب یک درس را خلاصه میکنید و بعدها میتوانید از این خلاصهها برای مرور سریع مطالب استفاده کنید. در ادامه برای روشن شدن موضوع جدولی را برای شما مثال زدهایم:
تقسیمات ناهمواریهای ایران | |
الف) سرزمینهای کوهستانی | ب) سرزمینهای هموار |
منطقه کوهستانی شمال کشور (آذربایجان، تالش، البرز و کوههای شمال خراسان) | دشتهاعلل پیدایشعوامل تغییردهنده(عوامل طبیعی و انسانی) ارزش اقتصادی |
منطقه کوهستانی زاگرس (از مریوان تا شمال تنگه هرمز) | جلگههاعلل پیدایشعوامل تغییردهنده(عوامل طبیعی و انسانی) |
منطقه کوهستانی مرکزی (یک مثلث حاصل از اتصال کوه جغتای خراسان رضوی، گردنه آوج قزوین و قله بزمان سیستان و بلوچستان | |
کوههای شرق و جنوب شرق ( جنوب استان سیستان و بلوچستان، اطراف چاله جازموریان در کرمان) |
مقاله مرتبط: خلاصه نویسی چیست؟ سیر تا پیاز خلاصه نویسی
گام هفتم، مرور و حل آزمون
برای پاسخ دادن به تستهای دشوار کنکور آن هم در مدت زمان محدود، باید روی مطالب درس جغرافیا حسابی به تسلط برسید. برای مسلط شدن روی تمام نکات و جزئیات، چارهای به جز مرور منظم و فراوان این درس ندارید. برای مرور جغرافیا میتوانید قبل از آغاز مطالعه درس جدید، خلاصههای مربوط به درسهای قبل را مرور کنید.
یکی دیگر از راهکارهای عالی برای مرور این درس، حل آزمون و تست زماندار است. به این ترتیب که ابتدا برای درس مورد نظرتان تعدادی تست در نظر بگیرید، در ادامه در زمان استاندارد به این تستها پاسخ دهید و در نهایت آزمونتان را تحلیل کنید. بعد از تحلیل آزمون متوجه میشوید کدام بخشهای آن درس را فراموش کردهاید و کدام مطالب به مرور نیاز دارند.
مقاله مرتبط: نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده؛ بهترین ابزارها برای مرور کردن مطالب
چند توصیه برای مطالعه درس جغرافیا
در انتها توجه شما را به چند توصیه مهم و تکمیلی برای مطالعه بهتر درس جغرافیای کنکور جلب میکنیم:
- شاید تصور کنید انجام روش بالا زمانبر است، در حالیکه اگر این گامها را برای مطالعه چند درس به کار ببرید، بعد از مدتی سرعت عمل شما در زمان استفاده از این روش بالا میرود.
- برای یادگیری بهتر درس جغرافیا علاوه بر توجه به تصاویر و شکلهای کتاب درسی، میتوانید از کره و نقشه یا حتی تصاویر موجود در اینترنت استفاده کنید.
- توجه ویژهای به فعالیتهای کتاب درسی داشته باشید و فکر نکنید این فعالیتها صرفا برای درک بهتر مطالب ارائه شدهاند، بارها از این فعالیتها در کنکور سراسری سوال طرح شده است.
- برای مرور درس جغرافیا یک روتین شبانه داشته باشید، میتوانید هر شب به مدت ۲٠ الی ۳٠ دقیقه بخشی از کتاب درسی یا خلاصههایتان را مرور کنید.
- سعی کنید بین مطالعه یک درس و حل تست آموزشی برای آن درس فاصله زیادی نیندازید و نهایتا روز بعد تستهای مربوط به هر درس را حل کنید.
- لطفا همه دروس کتابهای جغرافیا را بخوانید و هیچ درسی را حذف نکنید، چون با به کارگیری روش صحیح مطالعه این درس، مطالعه و درک هیچ درسی برایتان دشوار نخواهد بود.
مقاله مرتبط: موفقیت در کنکور انسانی ؛ راز موفقیت کنکور انسانی چیست؟
سخن پایانی
یادگیری روش مطالعه جغرافیای کنکور طناب نجات دانشآموزان رشته انسانی برای یادگیری و به خاطر سپردن جزئیات درس پرحجم جغرافیا است. در این محتوا در قالب ۷ گام روش مطالعه رتبه برترها برای درس جغرافیا را به شما آموزش دادیم و در انتها نکاتی برای یادگیری بهتر این درس ارائه کردیم. حل تست یکی از گامهای مهم مطالعه جغرافیای کنکور است و برای این گام به منابع استاندارد و مناسب نیاز دارید.
اگر سوالی در مورد انتخاب منابع درس جغرافیا یا روش مطالعه این درس دارید، میتوانید سوالاتتان را در قسمت دیدگاهها با کارشناسان پایتخت کتاب در میان بگذارید.
ااااا دیدی چی شد؟ هیچ کس نظر نذاشته :(