نحوه مطالعه در ماه رمضان 1403؛ با روزه داری درس بخون

30 اردیبهشت 1403
امیرحسین میری
زمان مطالعه : 8 دقیقه
نحوه مطالعه در ماه رمضان 1403؛ با روزه داری درس بخون

نحوه مطالعه در ماه رمضان و اینکه یک کنکوری چگونه با روزه‌داری درس بخواند، برای داوطلبان بسیار بااهمیت است. با یک برنامه ریزی صحیح و اصولی می‌توانید از این ایام به نحو احسن استفاده کنید و با وجود اجرای فرایض دینی بتوانید با زبان روزه درس بخوانید و از برنامه‌ی مطالعاتی خود جا نمانید!

این مسئله نوروز امسال که ماه رمضان و دوران طلایی کنکور 1402 با هم مصادف شده‌اند، بیشتر به چشم می‌آید. داوطلبان باید بتوانند از دوران طلایی خود با وجود روزه‌داری استفاده‌ی بهینه کنند. در ادامه‌ی این مطلب میتوانید با نحوه‌ی مطالعه در ماه رمضان، تنظیم صحیح ساعات خواب و بیداری برای سحری و افطار، تغذیه‌ی صحیح و اصولی داوطلبان در این ایام و بهترین و مناسب‌ترین ساعات مطالعه آشنا شوید.

نوروز کنکوری ها؛ نحوه برنامه ریزی مطالعه کنکور در عید 1403

مقاله مرتبط: نوروز کنکوری ها؛ نحوه برنامه ریزی مطالعه کنکور در عید 1403

نحوه برنامه ریزی درسی در ماه رمضان + بهترین ساعات مطالعه

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها در این ماه مبارک، برای هر داوطلب کوشا و جدی این است که چگونه ساعات مطالعه‌ی خود را برنامه ریزی کند تا بتواند تعداد ساعات مناسب و استانداردی به مطالعه بپردازد و در عین حال بهترین ساعات را نیز انتخاب کند تا مغز در حالت آماده‌ی خود باشد.

تخفیف یهویی

بهتر است در ماه رمضان، تعداد ساعات مطالعه‌ی خود را کاهش ندهید. به خصوص اینکه عید نوروز دوران طلایی مطالعه کنکوری‌هاست و تعداد ساعات مطالعه از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این، ساعاتی که برای مطالعه در نظر می‌گیرید، باید در زمانی باشد که مغز شما آماده‌ی یادگیری است.

مطالعه بلافاصله پس از صرف سحری و به هیچ عنوان پس از صرف افطار، صحیح نیست. پس از صرف سحری یک ساعت از زمان خود را به استراحتی کوتاه بپردازید و سپس مطالعه را استارت بزنید. از یک ساعت پس از اذان صبح و در فواصل نیم ساعته و در بازه‌های یک و نیم ساعته تا هنگام ظهر به مطالعه‌ به طور جدی ادامه دهید. چرا که تا هنگام ظهر هنوز احساس ضعف و گرسنگی نخواهید داشت و مغز در آماده‌ترین حالت ممکن خود قرار دارد.

سپس، مدتی را برای جبران خوابتان، به استراحت بپردازید و تا هنگام افطار یکی دو بازه‌ی یک ساعته‌ی دیگر را نیز صرف مطالعه یا تست زنی کنید. به این ترتیب بین ۷ تا ۹ ساعت مطالعه‌ی مفید خواهید داشت بی‌آنکه باعث ضعف و کسالت شما شود. در جدول زیر یک برنامه ریزی درست را برای شما آورده ایم:

کارهاسحری خوردناستراحتمطالعه (شروع  از 6:20 الی 6:30 صبح)استراحتمطالعهاستراحتمطالعهاذان ظهر (استراحت + خواب)
مدت زمان1:30 ساعت30 دقیقه1:30 ساعت30 دقیقه1:30 ساعت30 دقیقه1:30 ساعت1:30 الی 2 ساعت استراحت
کارهامطالعه (شروع از 13:30 تا 14)استراحتمطالعهاستراحتافطار … … …
مدت زمان1:30 ساعت30 دقیقه1:30 ساعت30 دقیقهاختیاری … … …
جدول برنامه ریزی مطالعه برای کنکوری ها

توجه کنید که پس از افطار ، با غذا خوردن و با معده‌ی پر، به علت کاهش خون رسانی به مغز، عملکرد مفید آن کاهش پیدا می‌کند. به همین دلیل، توصیه ما این است که استراحت کنید و خودتان را برای مطالعه روز بعد آماده کنید. حتی می توانید این زمان را به مرور درس ها اختصاص دهید.

نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده؛ بهترین ابزارها برای مرور کردن مطالب

مقاله مرتبط: نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده؛ بهترین ابزارها برای مرور کردن مطالب

بهترین ساعات خواب و بیداری در ماه رمضان

بدن انسان دارای یک ساعت بیولوژیکی بسیار دقیق است که برای داوطلبان کنکور، طبق ساعات خواب و بیداری آنها بین ساعت ۱۲ شب تا تقریبا ۷ صبح تنظیم می‌شود. توصیه‌ی ما به داوطلبان روزه‌دار این است که این تنظیم را تا حد امکان به هم نریزند و سعی کنند بین ساعات ۱۱ تا ۱۲ شب بخوابند و ساعت بیداریشان زمان خوردن سحری باشد.

خواب عمیقی که طی آن مغز استراحت می‌کند و آمادگی لازم جهت یادگیری مطالب را به دست می‌آورد بین ۱۱ شب تا ۵ صبح اتفاق می‌افتد. هر چقدر هم که در طول روز بخوابید، کمبود خواب شب جبران نخواهد شد و عملکرد مغز در یادگیری، دچار اختلال خواهد شد.

بنابراین؛ با برنامه ریزی صحیح و تنظیم ساعات خواب و بیداری می‌توانید مطالعه‌ای اصولی‌تر و مفیدتر داشته باشید، فشار کمتری حس کنید و با وجود روزه‌داری، زمان مفید مطالعه را از دست ندهید.

بهترین ساعات خواب در ماه رمضان
بهترین ساعات خواب در ماه رمضان
بهترین دفتر برنامه ریزی کنکور

مقاله مرتبط: بهترین دفتر برنامه ریزی کنکور

نکات قابل توجه برای درس خواندن در ماه رمضان

با رعایت چند نکته‌ی بسیار ساده اما کاربردی می‌توانید بهترین برنامه ریزی را برای مطالعه در ماه مبارک رمضان داشته باشید.

  • همان‌طور که در بالا نیز اشاره کردیم، بهترین زمان برای برنامه ریزی، ساعات اولیه‌ی صبح است. یعنی از یک ساعت پس از صرف سحری تا ظهر. فراموش نکنید که زمات مطالعه‌ی خود را در این ساعات بگنجانید.
  • اگر احساس ضعف، کسالت و یا خواب آلودگی کردید، به مطالعه ادامه ندهید و یک بازه‌ی کوتاه استراحت و تجدید قوا کنید. در صورتی که باز هم احساس کردید مغزتان خسته است و آماده‌ی یادگیری مطالب جدید نیست، می‌توانید به مرور و خلاصه برداری دروسی که از قبل خوانده‌اید بپردازید تا هم از مطالعه و برنامه‌ی مطالعاتی جا نمانید و هم مطلب جدید که به تمرکز و انرژی نیاز دارد نخوانید. بررسی و تحلیل تست‌هایی که از قبل زده‌اید و یا مطالعه‌ی کتاب‌ های جیبی خیلی سبز و فلش کارت‌های آموزشی، بسیار مفید خواهد بود. پایتخت کتاب هر کتاب کنکور که فکرش را بکنید از انتشارات مختلف و در مقاطع تحصیلی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم برای شما مهیا کرده است. در صورت نیاز می توانید سفارش دهید.
  • بهتر است وقت و انرژی خود را در ماه رمضان صرف فعالیت‌های متفرقه مثل تماشای سریال‌های نوروزی یا مناسبتی رمضان نکنید و به استراحت و حفظ انرژی بپردازید.
  • نحوه مطالعه در ماه رمضان برای هر داوطلب با داوطلبان دیگر متفاوت است. بنابراین؛ باید طبق توانایی‌های خود و ساعات مطالعه‌ی پیش از رمضان خود، برای مطالعه برنامه ریزی کنید.
10 تکنیک رفع خواب آلودگی هنگام مطالعه؛ خداحافظ خواب‌آلودگی!

مقاله مرتبط: 10 تکنیک رفع خواب آلودگی هنگام مطالعه؛ خداحافظ خواب‌آلودگی!

تغذیه‌ی داوطلبان روزه‌دار در ماه رمضان

تغذیه‌ی کنکوری‌ها در ماه رمضان بسیار مهم است. اینکه در وعده‌های سحری و افطار چه نوع مواد غذایی میل کنید، بسیار مهم است. مصرف کربوهیدارت‌ها مانند برنج، نان، مواد غذایی سبوس‌دار و همچنین؛ لبنیات، حبوبات، میوه و سبزیجات به شما کمک می‌کند انرژی دریافتی شما در طول روز و به تدریج آزاد شود و دیرتر احساس گرسنگی و کمبود انرژی خواهید کرد.

از دیگر فواید کربوهیدارت خوردن در این ایام، این است که هم ذخایر قندی در بدن آزاد شود و هم دفع آب بدن کاهش پیدا کند. اثر کربوهیدرات‌ها تا ۸ ساعت در بدن داوطلبان باقی می‌ماند. مصرف فیبر و قندهای پیچیده نیز برای داوطلبان روزه‌دار بسیار مفید خواهد بود.

وعده‌ی افطار باید سبک بوده و شامل مایعات گرم و قندهای طبیعی مانند خرما و کشمش باشد. تغذیه‌ی صحیح در کیفیت مطالعه‌ی شما بسیار تاثیر گذار خواهد بود. پس از آن غافل نشوید.

تغذیه‌ داوطلبان روزه‌دار حین مطالعه در ماه رمضان
تغذیه در ماه رمضان
تغذیه کنکوری ها در ماه رمضان 1403؛ معرفی بهترین خوراکی ها

مقاله مرتبط: تغذیه کنکوری ها در ماه رمضان 1403؛ معرفی بهترین خوراکی ها

سوالات متداول

1. بهترین زمان مطالعه در ماه رمضان چه زمانی است؟

بهترین زمان مطالعه در ماه رمضان به عادت خواب و بیداری، توانایی بدنی و برنامه درسی هر فرد بستگی دارد. اما به طور کلی، ساعات اولیه روز تقریبا یک ساعت بعد از سحر تا یک ساعت پس از اذان ظهر برای مطالعه مناسب تر است.

2. در ماه رمضان چند ساعت باید مطالعه کنیم؟

تعداد ساعت مطالعه در ماه رمضان به شرایط هر فرد بستگی دارد. اما سعی کنید حداقل 6 تا 7 ساعت در روز مطالعه مفید داشته باشید.

3- چگونه در ماه رمضان درس بخوانیم؟

شما با داشتن یک برنامه درسی و عمل کردن به تمامی نکاتی که در این مقاله گفته شد می توانید با کیفیت و بازدهی بالا درس بخوانید.

سخن آخر

برای هر یک از داوطلبان کنکور که قصد انجام فرایض دینی خود و روزه گرفتن در ایام مبارک ماه رمضان را دارند، نحوه مطالعه در ماه رمضان اهمیت زیادی دارد. آنها باید بتوانند با یک برنامه‌ریزی صحیح تعداد ساعات مطالعه خود را کاهش نداده و در بهترین ساعات که مغز در آماده‌ترین حالت ممکن است مطالعه کنند.

مناسب‌ترین ساعات مطالعه در این ایام، صبح‌ها از یک ساعت پس از اذان صبح تا هنگام ظهر و یا یک ساعت پس از آن است. اگر بعد از ظهر احساس کسالت و ضعف نداشتید، می‌توانید دو بازه‌ی یک ساعته‌ی دیگر نیز به مطالعه بپردازید و تعداد ساعات مطالعه‌ی خود را تکمیل کنید.

تنظیم ساعت بیولوژیکی و خواب و بیداری بدن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. بهتر است بین ساعت ۱۱ شب تا هنگام اذان صبح خواب کافی داشته باشید تا در طول روز انرژی خود را نگه داشته و مغز نیز به اندازه‌ی کافی استراحت کرده باشد. اگر احساس ضعف و بیحالی کردید، می‌توانید به جای مطالعه‌ی مطالب جدید، به مرور دانسته‌های قبلی بپردازید و یا تست بزنید. منابع مناسب برای مرور و جمع بندی می‌تواند کتاب‌های کوچک و کم حجم جیبی و یا خلاصه‌های خودتان باشند.

تغذیه‌ نیز برای مطالعه در این ایام اهمیت زیادی دارد. باید از کربوهیدرات و فیبر کافی استفاده کنید تا در طول روز، قند مواد مصرفی شما به تدریج آزاد شده و دیرتر احساس گرسنگی داشته باشید. تا بتوانید انرژی کافی جهت مطالعه داشته باشید.

درباره نویسنده

امیرحسین میری

نویسنده : امیرحسین میری

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی تجزیه دانشگاه صنعتی شریف، دانش آموخته برتر المپیاد علمی دانشجویی کشور، عضو بنیاد ملی نخبگان، مدرس شیمی پایه و کنکور و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
  1. محمدصالح فروردین 7, 1403

    خیلی مفید بود …. ممنون از نویسنده

    • پایتخت کتاب فروردین 8, 1403

      سلام پایتختی عزیز💙 خیلی خوشحالیم که براتون مفید بوده

  2. کنکوری اسفند 23, 1402

    عالی بود

    • پایتخت کتاب اسفند 23, 1402

      سلام پایتختی عزیز💙خوشحالیم که براتون مفید بوده

  3. frieeda فروردین 9, 1402

    like

    • پایتخت کتاب بهمن 17, 1402

      💙

  4. هستی فروردین 8, 1402

    این مقاله اطلاعات بسیار زیادی شامل می‌شود. براستی من هیچ‌وقت به این مقدار از اطلاعات در مورد مطالعه در ماه رمضان فکر نکرده بودم. ممنون از شما برای این مطلب جامع.

    • پایتخت کتاب بهمن 17, 1402

      سلام پایتختی عزیز💙 خوشحالیم که مفید بوده این مطلب

آخرین مقالات پایتخت کتاب