نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور

18 مرداد 1402
زمان مطالعه : 12 دقیقه
نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور

کنکور یک آزمون مهم و تاثیرگذار در زندگی بسیاری از دانش‌آموزان است که از سال‌ها قبل خود را برای موفقیت در آن آماده می‌کنند. کنکور می‌تواند یک تجربه دلهره‌آور و استرس‌زا باشد. مانند ماراتن، این آزمون یک آزمون استقامتی برای بدن و ذهن است و موقعیتی چالش‌برانگیز برای شرکت‌کنندگان در آن ایجاد می‌کند. در این شرایط، خانواده‌ها نقش مهمی در موفقیت فرزند خود در کنکور دارند. آن‌ها باید بتوانند به‌گونه‌ای از او حمایت کنند، تا او بدون هیچ نگرانی و با آرامش کامل، خود را برای کنکور آماده کند و به نتیجه مطلوب دست یابد. در این مقاله قصد داریم در مورد نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور صحبت کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

نکات مهم درباره نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور

شما به‌عنوان خانواده یک کنکوری، نمی‌توانید به‌جای او در آزمون شرکت کنید، اما می‌توانید گام‌های کوچکی برای او بردارید تا این شرایط حساس و پراسترس را برای فرزندتان آسان‌تر کنید. در ادامه نکات مهمی را در مورد نقش خانواده، ارائه خواهیم کرد.

انتظارات خود را تعدیل کنید

انتظارات خود را تعدیل کنید

اگرچه این فرزندان شما هستند که در کنکور شرکت می‌کنند، اما شما به‌عنوان والدین و خانواده آن‌ها، نگرانی زیادی را تجربه خواهید کرد. هیچ‌چیز نمی‌تواند شما را از احساس محافظت از فرزندتان باز دارد. شما بیش از هرچیز دوست دارید که او در این آزمون موفق شود تا بتواند به رویاها و زندگی دلخواه خود دست پیدا کند.

کنکور ممکن است یکی از بزرگترین رویدادهای زندگی فرزند شما باشد. به‌همین دلیل بسیار مهم است که آرام بمانید و انتظارات خود را به او تحمیل نکنید و او را تحت فشار قرار ندهید. شاید پیش خود فکر کنید که با این‌کار به فرزند خود کمک می‌کنید، اما نظرات انتقادی، نتایج خوشایندی به‌همراه نخواهد داشت. در عوض، فرزندتان کمتر احتمال دارد که احساسات خود را با شما در میان بگذارد. آنچه او اکنون بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارند، عشق و همبستگی بی‌قید و شرط شماست.

ththr-min

تشخیص استرس خوب از بد

کنکور یکی از چالش های بزرگ زندگی بسیاری از دانش‌آموزان است که می‌تواند منجر به استرس شود. استرس یک حالت تنش ذهنی است که از شرایط سخت ناشی می‌شود. استرس در سیستم مغز ما تعبیه شده است تا از ما محافظت کند، ما را هوشیار نگه دارد و به ما کمک کند تا در برابر خطر، واکنش سریع نشان دهیم.

درحالی‌که اکنون دیگر مجبور نیستیم مانند نیاکان خود از دست شکارچیان فرار کنیم، اما کمی استرس می‌تواند به ما کمک کند تا به چالش‌های زندگی به‌خوبی واکنش نشان دهیم. پس مقدار کم استرس می‌تواند برای ما مفید باشد. پس اگر کنکور برای فرزند شما مهم نبود، استرس نمی‌گرفت.

کمی استرس فرزند شما برای کنکور، طبیعی و مفید است. این استرس که به‌عنوان استرس مطلوب شناخته می‌شود و کم‌وبیش به فعال‌شدن تمرکز و انگیزه در هنگام مطالعه دروس کمک می‌کند. تحقیقات جدید به ما می‌گوید که اعتقاد به مضر‌بودن استرس است که بیشترین آسیب را وارد می‌کند. بنابراین نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور این است که فرزند خود را تشویق کنند که به‌جای وحشت از استرس، آن را در آغوش بگیرند. نشانه‌های فیزیکی استرس می‌تواند به بدن او کمک کند تا در برابر چالش پیش‌رو قرار بگیرد و با آن مقابله کند. در این شرایط قلب برای پمپاژ اکسیژن بیشتر به مغز آماده می‌شود.

استرس کنکوری

نقش شما به‌عنوان پدر و مادر فرد کنکوری، تشخیص تفاوت بین سطوح سالم استرس و اضطراب است. وقتی استرس از کنترل خارج شود، تبدیل به اضطراب می‌شود. اضطراب با نگرانی‌های مداوم و علائم فیزیکی قابل تشخیص است که زندگی روزمره فرد را مختل می‌کند. اگر احساس کردید که فشار روحی بیش‌ از حد روی فرزندتان است و توانایی تحمل و مقابله با آن را ندارد، او را تشویق کنید تا برای حمایت عاطفی و عملی به شما تکیه کند. همچنین می‌توانید از یک مشاور کمک بگیرید تا بتوانید این فشار روحی مخرب را از بین ببرید.

سطح انرژی آن‌ها را افزایش دهید

شب‌بیداری، استرس زیاد، تغذیه نامناسب و کم‌خوابی، قدرت مغز را به‌میزان زیادی کاهش می‌دهد. آماده‌شدن برای کنکور، مانند آماده‌شدن برای دوی ماراتن است. فرزند شما باید از غذاها و نوشیدنی‌های خاصی استفاده کنند تا قدرت مغز خود را تقویت کند. خوب غذا خوردن، برای سلامت روحی و جسمی او مفید است. درست است که نمی‌توانید به فرزندتان در مطالعه دروس کنکور و تست‌زدن کمک کنید، اما می‌توانید با ارائه یک برنامه غذایی مناسب، انرژی بدنی و ذهنی او را در بالاترین سطح نگه دارید. بنابراین توصیه می‌کنیم برای فعال نگه‌داشتن مغز فرزندان خود، غذاهای مغذی برای آن‌ها آماده کنید و میان وعده‌های سالم در دسترس آن‌ها قرار دهید.

نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور با فراهم‌کردن شرایط خواب و استراحت کافی

دانش‌آموزان امروزی، بیشتر درس می‌خوانند، زمان بیشتری را در شبکه‌های اجتماعی می‌گذرانند و کمتر می‌خوابند. خواب برای یادگیری، به اندازه‌ای که ورزش برای ایجاد استقامت بدنی مهم است، اهمیت دارد. اگر فرزند شما می‌خواهد میزان یادگیری خود را به حداکثر برساند، باید حداقل ۶ ساعت خواب شبانه داشته‌باشد. خواب شبانه، به تثبیت خاطرات آن‌چه که او در روز مطالعه و آموخته‌ است، کمک می‌کند.

استراحت در خلال مطالعه و ورزش، دو مورد مهم هستند که باید جدی گرفته شوند. زیرا انرژی را افزایش می‌دهند، ذهن را پاک می‌کنند، احساس استرس بد را پایین می‌آورند و کیفیت خواب را بهبود می‌بخشند. پس فرزند خود را تشویق کنید که ۳۰ دقیقه در روز ورزش کند. همچنین یک میان‌وعده سالم در هنگام بازگشت از ورزش برای او آماده کنید.

اطمینان حاصل کنید که فرزند کنکوری شما، تعادل مناسبی بین مطالعه و استراحت برقرار می‌کند. او به زمان استراحت نیاز دارد تا دوباره شارژ شود و انرژی از دست‌رفته خود را بازیابی کند. فرزند خود را تشویق کنید تا برای زمان‌های فراغت و استراحتش برنامه‌ریزی کند، مانند انجام کاری که واقعاً از آن لذت می‌برد و به او احساس خاص بودن می‌دهد. همچنین ملاقات با دوستان می‌تواند استرس او را از بین ببرد!

اگر فرزند شما در جلسات امتحان، دچار استرس و اضطراب می‌شود، از او بخواهید تا با بستن چشمان خود و چند نفس عمیق طولانی و آهسته، تکنیک‌های ساده آرام‌سازی را در خانه تمرین کند.

در کنار فرزند خود باشید

خانواده کنکوری

حضور در کنار فرزندتان، نه‌تنها از نظر جسمی، بلکه از نظر عاطفی نیز می‌تواند تأثیرات بسیار مثبتی بر او داشته‌باشد. دانش‌آموزان معمولاً در مرحله آمادگی برای کنکور، با اضطراب و فشار روانی شدیدی مواجه می‌شوند. بنابراین دانستن اینکه خانواده همیشه در کنارشان است، می‌تواند تفاوت زیادی در سلامت روان آن‌ها ایجاد کند.

خانواده می‌تواند گردش‌ها و تفریحات خود را به حداقل برساند و برنامه‌های تلویزیونی مورد علاقه و تعطیلات خانوادگی خود را کاهش دهد. زیرا اکنون زمانی است که باید از فرزند خود حمایت کند، از وضعیت روحی او آگاه باشد و هر زمان که از نظر عاطفی به خانواده نیاز داشت، در دسترس او باشد.

از کلمات درست استفاده کنید

حتما شنیده اید که بسیاری از افراد می‌گویند، هرگز نباید فرزند خود را با دیگران مقایسه کنید. این بیانیه کاملا درست است. هر انسانی، منحصربه‌فرد است و شما باید برای تفاوت‌ها و منحصر‌به‌فرد بودن فرزند خود ارزش قائل شوید. ممکن است یک طراح، نویسنده، شاعر، صنعتگر، پرستار و … در فرزند شما وجود داشته‌باشد. حتی اگر او نتواند در یک درس خاص نمرات بالایی کسب کند، ممکن است در درس دیگری درخشان باشد. هر فردی، نقاط قوت خود را دارد و فرصت‌دادن به او برای تقویت این نقاط قوت، می‌تواند در طولانی‌مدت به موفقیت او کمک کند. پس نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور این است که بداند، تنها معیار موفقیت در زندگی، کنکور نیست.

جملاتی وجود دارد که باید از بیان آن‌ها اجتناب کنید، مانند «آینده تو به این آزمون بستگی دارد» و «اگر می‌خواهی در زندگی موفق باشی، باید در کنکور خوب عمل کنی.» درست است که باید فرزند خود را متوجه اهمیت کنکور کنید، اما نباید این کار را به بهای سلب آسایش و رفاه او انجام دهید. زیرا این اظهارات می‌تواند او را بترساند و این احساس ترس، عملکرد او را مختل می‌کند.

نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور و زیر نظر داشتن پیشرفت آن‌ها

ارزیابی‌های هفتگی می‌تواند به ترسیم پیشرفت فرزند شما و کشف نقاط ضعف او کمک کند. به فرزند خود انگیزه دهید تا در کنکورهای آزمایشی منظم شرکت کند و سوالات کنکور سال‌های گذشته را مورد بررسی قرار دهد.

به‌یاد داشته‌باشید که حل تست‌های تالیفی، تنها در صورتی مفید است که فرزند شما از آن‌ها برای ارزیابی عملکرد و کشف نقاط ضعف خود استفاده کند. پس از هر آزمون آزمایشی، از او بخواهید که نقاط ضعف، الگوی اشتباهات و درس‌ها و مباحثی که در آن‌ها قوی است را یادداشت کند. این‌کار به فرزند شما کمک می‌کند تا برنامه‌های بازنگری بهتری داشته‌باشد و عملکرد خود را در طول زمان بهبود بخشد.

برای کمک به رفع نقاط ضعف فرزند خود، می‌توانید به آن‌ها توصیه کنید که فلش‌کارت‌هایی از فرمول‌های ریاضی، قوانین فیزیک، رویدادهای تاریخی و مباحثی که در آن ضعیف هستند، درست کنند و با تمرین، نقاط ضعف خود را از بین ببرند.

عوامل حواس‌پرتی را حذف کنید

موسیقی، حضور در شبکه‌های اجتماعی، بازی‌های کامپیوتری و بسیاری موارد دیگر، می‌توانند عاملی برای حواس‌پرتی فرزند شما از درس‌خواندن باشند. برای این موارد، تنها کاری که باید انجام دهید این است که بفهمید کدام یک از آن‌ها در مطالعه فرزندتان تداخل دارند و به روشی درست با آن‌ها مقابله کنید.

به‌عنوان مثال اگر فرزند شما در هنگام مطالعه دوست دارد به موسیقی گوش دهد، اما موسیقی نمی‌گذارد که بر مطالعه خود تمرکز داشته‌باشد، می‌توانید موسیقی بی‌کلام را با موسیقی‌های باکلام جایگزین کنید تا عملکرد بهتری داشته‌باشد و بتوان بهتر تمرکز کند. بنابراین، به‌جای حذف کامل چیزی که فرزندتان دوست دارد، می‌توانید با تغییر وضعیت، با مشکل مقابله کنید.

نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور: برای روز کنکور او برنامه‌ریزی کنید

بسیاری از اوقات داوطلبان کنکور، آن‌قدر روی درس‌خواندن متمرکز هستند که جنبه‌های دیگر آن را فراموش می‌کنند. ممکن است فرزند شما از قبل برای روز کنکور خود برنامه‌ریزی نکرده باشد و در آخرین لحظه برای یافتن وسایل خود اقدام کند. این مسائل می‌تواند آن‌ها را عصبی کند. بنابراین در صورت امکان به فرزندان خود در آماده‌سازی روز کنکور کمک کنید.

بعد از کنکور به آن‌ها گوش دهید

زمان بعد از کنکور بسیار مهم است. زیرا در این زمان، فرزند شما به کسی نیاز دارد تا احساسات، ترس‌ها و اضطراب‌های خود را در مورد کنکور و نتیجه قریب‌الوقوع آن به اشتراک بگذارد. بنابراین به صحبت‌هایشان گوش دهید و برای آن‌ها این فرصت را فراهم کنید تا بدون هیچ قضاوتی در مورد کنکور صحبت کنند.

حتی اگر عملکرد خوبی نداشته‌اند، باید به آن‌ها خسته‌نباشید بگویید و از تلاش‌شان قدردانی کنید. بهتر است از بررسی طولانی کنکور برای اشاره به اشتباهاتی که مرتکب شده‌اند، خودداری کنید. شاید فکر کنید که این‌کار به فرزندتان کمک می‌کند که از اشتباهات خود درس بگیرد، اما این امر موجب تضعیف روحیه او خواهد شد و بیشتر از این‌که مفید باشد، به او آسیب خواهد رساند. پس از اظهارات منفی خودداری و بر بازخورد سازنده تمرکز کنید.

اگر می‌خواهید به فرزند خود کمک کنید تا از اشتباهاتش‌ درس بگیرد، دو سه روز به او مهلت دهید تا آرام شود و سپس با او در مورد برنامه‌ریزی برای کنکور سال آینده صحبت کنید.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور صحبت کردیم. درست است که خانواده‌ها نمی‌توانند به‌جای فرزند خود، در کنکور شرکت کنند، اما می‌توانند با یک‌سری تدابیر، شرایط را به‌گونه‌ای فراهم کنند که فرزندشان با حداقل نگرانی، خود را برای کنکور آماده کند و با آرامش خاطر به سوالات پاسخ دهد. خانواده‌ها باید در کنار فرزند خود باشند، از او حمایت کنند، عوامل حواس‌پرتی او را از بین ببرند، به خواب و تغذیه او توجه داشته‌باشند و انتظارات خود را از فرزندشان تعدیل کنند، تا شاهد موفقیت او باشند.

منابع: + +

سوالات پرتکرار

در این بخش به سوالات رایجی که در مورد نقش خانواده در موفقیت داوطلبان کنکور پرسیده می‌شود، پاسخ می دهیم؟

۱- خانواده‌ها چه نقشی در موفقیت فرزند خود در کنکور دارند؟

خانواده‌ها باید شرایطی را فراهم کنند تا فرزندشان با آرامش خاطر در کنکور شرکت و به بهترین نتیجه دست پیدا کند. آرام‌کردن محیط خانه، فراهم‌کردن تغذیه مناسب، برنامه‌ریزی برای خواب کافی و … از جمله این اقدامات است.

۲- خانواده‌ها چگونه می‌توانند استرس فرزند کنکوری خود را کاهش دهند؟

اگر احساس کردید که فرزندتان دچار استرس بد شده است و نمی‌تواند بر مطالعه خود تمرکز داشته‌باشد، با او صحبت کنید و به آن‌ها اطمینان دهید که حمایتشان می‌کنید. همچنین می‌توانند از یک مشاور کمک بگیرید.

۳- خانواده‌ها باید چه توقعی از فرزند کنکوری خود داشته‌باشند؟

خانواده‌ها باید از کلمات درست در هنگام صحبت با آن‌ها استفاده کنند و نباید فرزند خود را با دیگران مقایسه کنند. زیرا هر انسانی استعدادهای منحصربه‌فرد خود را دارد و با تقویت این استعدادها می‌تواند به موفقیت دست پیدا کند.

درباره نویسنده

پایتخت کتاب

نویسنده : پایتخت کتاب

تیم نویسندگان پایتخت کتاب متشکل از دانشجویان برتر از سراسر دانشگاه های ایران

نظرات کاربران ثبت دیدگاه

نظر خود را ثبت کنید

نظرات ثبت شده

  1. مهدی سرگزی گفت:

    باسلام خدمت اساتید محترم
    من در مهر۱۳۷۱ دیپلم دانشسرای تربیت معلم گرفته ام،ومهر۱۴۰۱ بازنشست شده ام.ادامه تحصیل تامقطع کارشناسی آموزش ابتدایی داده ام .دوتافرزند دیپلمه دارم.که ادامه تحصیل نداده اند.سالهاست که به پزشکی فکر می کنم.علاقه شدید دارم ولی به علت مشغله کاری وامرارمعاش زندگی نتوانستم کنکوربدهم.ضمنا باپرس وجو وکنکاش حالا تصمیم دارم که دیپلم خودم را تطبیق بانظام جدید بدهم،ودیپلم تجربی بگیرم والان خودم رابرای امتحانات نهایی خرداد۱۴۰۲ آماده می کنم .که کتبی بامعدل۲۰ به چهل درصد کنکوربرسم ودرکنکور۱۴۰۲ ویااحتمالا ۱۴۰۳ پزشکی رتبه دورقمی قبول شوم وبتوانم انگیزه ای باشم برای فرزندانم ودانش آموزان که هرکس باخت کوشی می تواند به شرطی که بخواهد انشالله .ازشمابزرگواران ملتمسانه استدعا دارم که برای قبولی درامتحانات نهایی دوازدهم تجربی وکنکور های سال آتی چگونه برنامه ریزی کنم وچگونه شروع کنم. واقعا تشنه قبولی درکنکورتجربی هستم ولی هیچ گونه اطلاع ات درزمینه قبولی وموفقیت دررشته پزشکی راندارم واینکه چه منابعی راباید تهیه کنم وچگونه برنامه ریزی کنم.لطفا مرا راهنمایی بفرمایید

  2. مهدی گفت:

    چرا این کنکور رو کلا حذف نمیکنن

آخرین مقالات پایتخت کتاب