نمره منفی در کنکور؛ 7 راهکار فرار از نمره منفی آزمون

27 خرداد 1402
زمان مطالعه : 6 دقیقه
نمره منفی در کنکور؛ 7 راهکار فرار از نمره منفی آزمون

یکی از تفاوت‌های بزرگ آزمون‌های تستی با امتحانات تشریحی وجود نمره منفی برای آزمون‌های تستی است؛ یعنی در امتحان تشریحی حتی اگر جواب را غلط بنویسید به جز نمره همان سوال چیز دیگری را از دست نمی‌دهید اما هر سه پاسخ غلط در کنکور یک پاسخ درست را حذف می‌کند یعنی هر پاسخ غلط یک تاثیر منفی روی کل درصد آن درس دارد.

نحوه محاسبه نمره منفی در کنکور چگونه است؟ هر سوال غلط چند درصد از نمره هر درس کم می‌کند؟ چطور می‌توانیم تعداد سوالات غلط و در نتیجه احتمال نمره منفی را در کنکور کم کنیم؟ در این محتوا به همه این سوالات پاسخ می‌دهیم.

نمره منفی کنکور چیست؟

هر پاسخ غلط در کنکور جریمه‌ای دارد که به آن نمره منفی می‌گویند. یکی از توصیه‌های همیشگی مشاوران به داوطلبان کنکور این است که اگر به پاسخ سوالی شک دارید آن سوال را اصلا جواب ندهید. دلیل اصرار مشاوران چیست و چرا یک پاسخ غلط انقدر اهمیت دارد؟

طبق قانون احتمال اگر بخواهید یک تست را کاملا شانسی بزنید 25 درصد احتمال دارد به آن تست درست پاسخ دهید و 75 درصد احتمال غلط زدن آن تست وجود دارد، عدد بزرگی است نه؟ حتی اگر از چهار گزینه دو گزینه را رد کنید و بخواهید بین دو گزینه دیگر یکی را شانسی انتخاب کنید، باز هم 50 درصد احتمال دارد گزینه غلط را انتخاب کنید. وقتی شما به یک تست پاسخ غلط می‌دهید نه تنها آن تست را از دست می‌دهید بلکه این سوال غلط یک تاثیر منفی روی کل درصد آن درس خواهد داشت.

ththr-min

تاثیر نمره منفی در کنکور چگونه است؟

اگر می‌خواهید دقیقا متوجه شوید که پاسخ‌های غلط چه بلایی بر سر درصدتان می‌آورند به یک مثال توجه کنید؛ فرض کنید تعداد سوالات یک درس 25 عدد است و داوطلبی 15 تست را با اطمینان و کاملا درست پاسخ داده است؛ درصد او برای این درس 60 درصد است.

حالا فرض کنید این داوطلب طمع می‌کند و حس می‌کند تعداد سوالاتی که پاسخ داده کافی نیست؛ پس سراغ چند سوال شک‌دار می‌رود و مثلا 6 سوال شک‌دار را جواب می‌دهد که از قضا پاسخ همه آنها غلط از آب درمی‌آید، حالا درصد او از 60 به 52 درصد می‌رسد! باید توجه‌تان را به این نکته جلب کنم که چه بسا همین 8 درصد اختلاف، سرنوشت یک داوطلب را کاملا تغییر دهد. پس می‌بینید شانسی جواب دادن نه تنها به نفع این داوطلب نبوده بلکه به دلیل نمره منفی درصد او کمتر هم شده است.

نحوه محاسبه نمره منفی در کنکور

در مورد پاسخ‌گویی به سوالات کنکور سه وضعیت پیش می‌آید؛ یا پاسخ شما درست است که به ازای آن یک امتیاز می‌گیرید یا هیچ پاسخی نمی‌دهید و هیچ امتیازی نمی‌گیرید یا پاسخ شما غلط است و یک سوم نمره منفی خواهید داشت. به بیان ساده‌تر اگر شما به سه سوال پاسخ غلط بدهید، یک پاسخ صحیح شما حذف می‌شود. برای محاسبه نمره منفی در کنکور می‌توانید از فرمول زیر استفاده کنید:

محاسبه درصد

هر پاسخ غلط درصد هر درس را چقدر کم می‌کند؟

اینکه هر پاسخ غلط چقدر از درصد هر درس کم می‌کند به تعداد سوالات آن درس بستگی دارد. در ادامه به کمک فرمول محاسبه درصد با اکتساب نمره منفی، تاثیر نمره منفی در درصد هر درس را محاسبه کرده‌ایم.

برای رشته ریاضی:

نام درستعداد سوالاتدرصد به ازای پاسخ درستدرصد به ازای پاسخ غلط (نمره منفی)
ریاضی405/283/0
فیزیک3585/295/0
شیمی3033/31/1

برای رشته تجربی:

نام درستعداد سوالاتدرصد به ازای پاسخ درستدرصد به ازای پاسخ غلط (نمره منفی)
زیست شناسی4522/274/.
شیمی3585/295/0
فیزیک3033/31/1
ریاضی3033/31/1
زمین شناسی1566/622/2

برای رشته انسانی:

نام درستعداد سوالاتدرصد به ازای پاسخ درستدرصد به ازای پاسخ غلط (نمره منفی)
ریاضی20566/1
زبان و ادبیات فارسی3033/31/1
علوم اجتماعی1566/6 
روان شناسی1566/6 
عربی20566/1
تاریخ و جغرافیا25۴33/1
فلسفه و منطق20566/1

تفاوت درصد منفی و درصد صفر در کنکور

حتما شنیده‌اید که می‌گویند سعی کنید در کارنامه کنکورتان درصد هیچ درسی صفر نباشد، این گفته کاملا درست است چون یک درصد صفر در کارنامه کنکور می‌تواند شما را فرسنگ‌ها از هدفتان دور کند. البته این به آن معنی نیست که برای فرار از درصد صفر هر طور شده به تعدادی سوال شک‌دار به صورت شانسی پاسخ دهید و درصدتان منفی شود!

توصیه می‌کنم اگر در درسی واقعا ضعف دارید و به عبارتی در وضعیت صفر هستید، سعی کنید روی چند مبحث راحت به خوبی کار کنید تا در آنها به تسلط برسید و حداقل بتوانید در آن درس به چند سوال پاسخ دهید و هیچ درصد صفری در کارنامه‌تان نداشته باشید.  

هفت راهکار برای کاهش تعداد غلط‌ها

داوطلبان به دو دلیل به یک سوال پاسخ غلط می‌دهند؛ یا پاسخ را بلدند و بی‌دقتی می‌کنند یا ضعف علمی دارند و از پاسخ خود مطمئن نیستند. برای کاهش تعداد غلط‌ها و احتمال نمره منفی می‌توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

راهکار اول: از قبل توانایی خودتان را مشخص کنید؛ مثلا اگر بدانید در درسی توانایی شما نهایتا در حد 40 درصد است، برای زدن درصد بیشتر به زور سعی نمی‌کنید به سوالات بیشتری پاسخ دهید.

راهکار دوم: لطفا طمع نکنید، در ابتدای مقاله دیدید که چند سوال غلط چقدر از درصدتان کم می‌کند.

راهکار سوم: لیستی از بی‌دقتی‌هایتان تهیه کنید و در آزمون‌ها سعی کنید این بی‌دقتی‌ها را کنار بگذارید.

راهکار چهارم: حتما سه گزینه از چهار گزینه را با اطمینان رد کنید و حتی اگر بین دو گزینه شک کردید، قید جواب دادن به آن سوال را بزنید!

راهکار پنجم: هرگز به سراغ سوالی که یادگیری ناقصی برایش داشته‌اید نروید چون احتمالا در دام آموزشی آن سوال می‌افتید.

راهکار ششم: در منزل تکنیک‌های تست‌زنی را تمرین کنید و گذشتن از سوالات شک‌دار را به یک عادت تبدیل کنید.

نکات مهم تست زنی ✍(تقویت مهارت تست زنی)

حتما بخوانید: نکات مهم تست زنی ✍(تقویت مهارت تست زنی)

راهکار هفتم: یادتان باشد که هیچ کس حتی نفرات برتر کنکور هم قرار نیست به همه سوالات پاسخ دهند؛ پس از تعدادی سوال بگذرید، اصلا برخی سوالات را برای پاسخ ندادن گذاشته‌اند!

چند سوال متداول

نمره منفی چیست؟ 

هر پاسخ غلط در کنکور جریمه‌ای دارد که به آن نمره منفی می‌گویند. یکی از توصیه‌های همیشگی مشاوران به داوطلبان کنکور این است که اگر به پاسخ سوالی شک دارید آن سوال را اصلا جواب ندهید.

تاثیر نمره منفی در کنکور چگونه است؟

هر پاسخ درست یک امتیاز مثبت و هر پاسخ غلط یک سوم امتیاز منفی دارد؛ یعنی سه پاسخ غلط یک پاسخ درست را حذف می‌کنند.

برای کاهش تعداد غلط‌ها و نمره منفی چکار کنیم؟

رد سه گزینه با اطمینان، تخمین درصد احتمالی هر درس قبل از آزمون، تهیه لیست بی‌دقتی‌ها، توجه به دام‌های طراحان کنکور و تمرین تکنیک‌های تست‌زنی.

درباره نویسنده

سارا رسولی

نویسنده : سارا رسولی

دانشجوی پزشکی اراک، فارغ التحصیل پروتز دندان تبریز ، مشاور تخصصی کنکور تجربی و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه

نظر خود را ثبت کنید

نظرات ثبت شده

  1. سینا گفت:

    سلام، یکی از دوستان نوشته بود که اگر بین دو گزینه شک داریم بهتره یکیش رو بزنیم، خب این حرف شما غلطه و از اون تست باید گذشت، به دلیل اینکه طراح ها در گزینه ها برای شما دام پهن میکنند و شما با جواب دادن به یک گزینه که ازش کامل مطمئن نیستید به احتمال زیاد مستقیم در این دام بیفتید!

  2. حسن گفت:

    با تشکر اما اینکه گفته شده حتی اگر بین دو گزینه شک داشتید از تست بگذریم ، شاید درست نباشه چون احتمال صحتش ۵۰در صد هست لذا مثلا اگر ده تا تست بزنیم که مطمین هستم یکی از دوتا گزینه حتما درست هست طبق احتمالات ممکن پنج تا از ده تا درست از آب دربیاد و این خیلی بهتر از گذشتن از انهاست

  3. جذاب ترین معلم ایران گفت:

    وااای ممنونم عالی بود😍❤🌹

  4. Vkook گفت:

    مرسی خیلی خوب بود👍

آخرین مقالات پایتخت کتاب