روش جمع بندی کنکور؛ از کی و چطور جمع بندی کنیم؟

05 آذر 1403
امیرحسین میری
زمان مطالعه : 8 دقیقه
روش جمع بندی کنکور؛ از کی و چطور جمع بندی کنیم؟

اگر تاکنون حتی در یک مقطع از زندگی خود با یک آزمون جامع روبه‌رو شده باشید، حتما اصطلاح جمع‌بندی به گوشتان خورده است. همانطور که از نامش پیداست، جمع‌بندی اصطلاحی است که بر روش مطالعه تمامی منابع در یک بازه زمانی کوتاه قبل از آزمون نهایی دلالت می‌کند.

از آن‌جایی که آزمون کنکور سراسری مقطع کارشناسی را می‌توان به‌عنوان بزرگترین آزمون جامع در نظام آموزشی کشور به حساب آورد که در آن از منابع بسیاری سوال طرح می‌شود، بنابراین جمع‌بندی تمامی دروس برای آمادگی در این آزمون اهمیت بسزایی دارد.

در ادامه به معرفی تکنیک‌ها و روش جمع‌بندی کنکور می‌پردازیم و خواهیم دید که از کی و چطور جمع‌بندی کنیم؟ با ما همراه باشید.

جمع‌بندی کنکور یعنی چی؟ کدام روش جمع بندی کنکور بهتر است؟

آیا تابه‌حال یک ورزش انفرادی مثل کاراته، شطرنج، کشتی و… را به‌صورت حرفه‌ای انجام داده‌اید؟ این ورزشکاران در سطوح حرفه‌ای معمولا در طول سال همواره در حال تمرین کردن هستند. با این‌حال مدتی پیش از رویدادهای بزرگ ورزشی، نحوه و شدت تمرینات آن‌ها متفاوت می‌شود.

تخفیف یهویی

آن‌ها باید ذهن و بدن خود را برای مسابقات اصلی طوری آماده کنند که دقیقا در روز مسابقه نهایی، در بالاترین حد از توانایی‌های خود قرار بگیرند.

برای درس خواندن هم دقیقا همین امر صادق است و در واقع قبل از هر آزمون یا مسابقه‌ای، افراد نیاز دارند تا قبل از آن رویداد هر آنچه را که تا آن زمان آموخته‌اند تثبیت و خود را از نظر ذهنی و بدنی آماده رویداد اصلی کنند.

حتی در مورد یک امتحان نهایی برای یک درس (مثلا زیست‌شناسی)، اگر دقت کرده باشید، معمولا روز قبل از امتحان را به خواندن خلاصه‌نویسی‌ها و نکات مهم و مرور کلی کتاب اختصاص می‌دهند. شاید تا الان اسم آن را نمی‌دانستید، اما به این کار جمع‌بندی می‌گویند!

حال تصور کنید که قرار است در یک آزمون 4 ساعته، به سوالاتی مربوط به تمامی کتاب‌های درسی 3 سال پایانی دوران تحصیل خود پاسخ دهید. در اینجا حجم مطالب آنچنان زیاد است که مغز شما باید برای پیدا کردن جواب یک سوال تعداد زیادی از سلول‌های خاکستری خود را جستجو کند! این کار فقط در صورتی امکان‌پذیر است که شما مناسب‌ترین روش جمع‌بندی کنکور را برای امتحان خود انجام داده باشید.

در واقع جمع‌بندی کنکور به معنای یادآوری تمامی مطالبی که تاکنون آموخته‌اید، تثبیت آن‌ها در ذهن، یادگیری نکات مهم باقی‌مانده، بهبود نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت شما است.

برنامه امتحانات نهایی دوازدهم 1403 – تمام رشته ها (اصلاحیه جدید)

مقاله مرتبط: برنامه امتحانات نهایی دوازدهم 1403 – تمام رشته ها (اصلاحیه جدید)

چرا جمع‌بندی مطالب پیش از امتحان مهم است؟

احتمالا گاهی برای شما این اتفاق افتاده که ظاهرا مطلبی را بلد هستید، اما در جلسه امتحان وقتی با محدودیت زمانی و حجم بالایی از انتقال پیام‌های عصبی مواجه می‌شوید، مغزتان برای بازیابی اطلاعاتی که در گذشته به آن وارد کرده‌اید و در حال کمرنگ‌تر شدند، و یا اطلاعاتی که به خوبی آن‌ها را خوانده‌اید، ولی برای تثبیت آن‌ها در ذهن‌تان تلاش خاصی نکرده‌اید، دچار مشکل می‌شود.

فرض کنید شما 6 روز دیگر امتحان حسابان دارید و تاکنون اصلا کتاب آن را نخوانده‌اید. حال شما از امروز، روزی یک فصل را به‌صورت دقیق مطالعه می‌کنید و در روز آخر قبل از امتحان، موفق می‌شوید تا فصل آخر کتاب را نیز بخوانید. وقتی وارد جلسه امتحان می‌شوید، اولین و دومین سوال از فصول تابع و مثلثات (فصل 1 و 2 کتاب) برای شما طرح شده‌اند.

احتمالا موفق به حل کامل آن‌ها نخواهید شد. چرا؟ چون شما در روزهای گذشته فقط یک بار این مطالب را خوانده‌اید و زمانی که مشغول مطالعه دیگر فصول کتاب بوده‌اید، آن مطالب به مرور در ذهن‌تان کمرنگ‌تر شده‌اند.

با ما همراه باشید تا در ادامه فواید جمع‌بندی کردن را به شما بگوییم.

  • عملکرد خوب در مواجهه با سوالات بین مبحثی

شما در دوران جمع‌بندی بهتر از قبل یاد می‌گیرید که در مواجهه با سوالات بین مبحثی چگونه رفتار کنید! سوالات بین مبحثی آن دسته از تست‌های کنکور هستند که برای پاسخ دادن به آن‌ها باید به چند مبحث مختلف از کتاب درسی خود تسلط داشته‌باشید. مثلا در درس ریاضی، ممکن است در یک سوال مربوط به حد و پیوستگی لازم باشد تا معادلات مثلثاتی مختلفی را حل کنید.

  • از بین بردن نقاط ضعف

از دیگر فواید استفاده از روش جمع بندی کنکور می‌توان به از بین بردن نقاط ضعف مهمی که در طول سال تحصیلی داشته‌اید اشاره کرد. البته همانطور که در ادامه خواهیم گفت شما قرار نیست در دوران جمع‌بندی مطلب جدیدی یاد بگیرید ولی باید درباره همان مطالبی که تاکنون مطالعه کرده‌اید، اگر نقطه ضعفی باقی مانده است، آن را از بین ببرید.

شما در دوران جمع‌بندی نقاط قوت خود را بهتر می‌شناسید و با تمرکز بر روی آن‌ها، عملکرد بهتری در آزمون نهایی خواهید داشت.

  • افزایش آمادگی روحی و روانی شما برای جلسه کنکور

در واقع شما در دوران جمع‌بندی به‌مرور زمان با یادآوری تدریجی تمامی مطالبی که پیش از آن خوانده‌اید و با شرکت در آزمون‌های جامع و رفع نقاط ضعف خود، آمادگی لازم را از نظر روانی برای شرکت در کنکور سراسری کسب می‌کنید.

زیرا در اواخر دوره جمع‌بندی به‌طور حدودی وضعیت خود را در بین دیگر داوطلبان درک خواهید کرد و خواهید دانست که به احتمال زیاد در دروس مختلف کنکور چه عملکردی خواهید داشت، و این‌گونه از بار استرس شما کاسته خواهد شد.

چطور برای کنکور جمع‌بندی کنیم؟

چطور برای کنکور جمع‌بندی کنیم؟
با بهترین روش جمع بندی کنکور، می‌توانید عملکرد خوبی در جلسه آزمون داشته‌باشید.

با تمرین کردن زیاد و دوره کردن تمامی مطالب از همه کتاب‌ها می‌توانید ذهن خود را آن‌قدر سریع کنید که در زمان محدود کنکور و تحت شرایط پرتنش به راحتی بتوانید حجم بالای مطالب را به یاد آورید.

بهترین راه برای اینکه مطالب را حداقل یکبار مرور کنید و در زمان محدود کنکور بتوانید عملکرد خوبی داشته‌باشید، جمع‌بندی کردن از طریق شرکت در آزمون‌های جامع است. و هیچ آزمون جامعی هم بهتر از کنکورهای سال‌های گذشته نیست.

مثلا احتمالا تکنیک جمع‌بندی سه روز یک‌بار و آزمون‌های شبیه‌سازی شده، به گوشتان خورده است. در این روش، باید بدون مطالعه و فقط با توجه به دانسته‌های پیشین خود، در یک آزمون جامع شبیه‌سازی شده در منزل خود شرکت کنید. سپس پاسخنامه آزمون را به‌صورت مو به مو خوانده و پاسختان به هر سوال را تحلیل کنید تا بفهمید در کدام موضوعات ضعف دارید.

این نوع روش جمع بندی کنکور برای افرادی که در طول سال تحصیلی ساعت مطالعه بالایی داشته‌اند و تمامی مطالب را به‌خوبی مطالعه و قبلا بر روی مهارت تست‌زنی خود کار کرده‌ بوده‌اند، بسیار مناسب است، با این‌حال با توجه به شرایط فعلی خود، می‌توانید روش سه روز یک‌بار را به 4 یا 5 روز یک‌بار نیز تغییر دهید.

اما در این راه باید به چند نکته ضروری دقت کنید:

  • در دوران جمع‌بندی اصلا قرار نیست شما مبحث تازه‌ای را یاد بگیرید. در این حالت تمرکز ذهن شما بر روی مبحث جدید باعث می‌شود که در روزهای باقی‌مانده تا کنکور، تمرکز، دقت و مهارت مغزتان نسبت به تمامی مطالبی که تا آن موقع خوانده بودید، کمتر شود.
  • در دوران جمع‌بندی باید تمامی مطالب درسی را یک بار مرور کنید، اما قرار نیست که همه منابع خود را از ابتدا بخوانید! برای انجام این کار هم می‌توانید از آزمون‌های جامع کمک بگیرید. در این آزمون‌ها به‌طور اصولی از تمامی مباحث کنکور سوال طرح شده‌است. اگر پس از آزمون، تحلیل دقیقی بر روی پاسخنامه خود انجام دهید متوجه موضوعات فراوانی خواهید شد.
  • می‌توانید در طول سال تمام تست‌هایی که می‌زنید را در کتاب خود علامت‌گذاری کنید. سپس در دوران جمع‌بندی، بسته به نیاز خود همه آن تست‌هایی که به‌عنوان مهم علامت‌گذاری شده‌اند را مرور کنید.
  • خلاصه‌نویسی در طول سال نیز در دوران جمع‌بندی به شما بسیار کمک خواهد کرد.

از کی جمع‌بندی کنکور را شروع کنیم؟

اکثر مشاوران زمان جمع‌بندی نهایی برای کنکور سراسری را از یک تا دو ماه قبل از آزمون می‌دانند. البته این مورد نیز به وضعیت شخصی شما بستگی دارد. اگر می‌توانید در یک ماه آخر مانده به کنکور به قول معروف از جان مایه بگذارید! یک ماه جمع‌بندی اصولی، احتمالا برایتان کافی بوده و می‌تواند شما را از بسیاری از رقبا پیش بیندازد.

فاکتورهای مهم در دوران جمع‌بندی کنکور سراسری

چند فاکتور اصلی این دوران را مرور می‌کنیم:

  • یادگیری مباحث جدید ممنوع!
  • شرکت در آزمون‌های جامع و مهم‌تر از آن، تحلیل اصولی وضعیت پاسخگویی شما به تک‌تک سوالات و سپس کار بر روی نقاط ضعف
  • مرور خلاصه‌نویسی‌ها و هر آنچه که حس می‌کنید ممکن است در ذهن شما کمرنگ شده باشد.
  • بررسی سوالات و مباحث پرتکرار در کنکورهای سال‌های گذشته و بهبود وضعیت خود در آن‌ها
  • پایداری و استمرار در روزهای جمع‌بندی و از دست ندادن وقت
  • پیگیری پیشرف‌تان در پاسخگویی به آزمون‌های جامع (هر آزمون نسبت به آزمون قبل)، که باعث افزایش روحیه و انگیزه در شما خواهد شد.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم تا به‌طور خلاصه به بررسی نحوه جمع‌بندی دروس برای کنکور سراسری بپردازیم. فواید انتخاب بهترین روش جمع بندی کنکور و نکات و فاکتورهای مهم را به شما ارائه دادیم. اگر تجربه ای در این مورد دارید و یا سوالی ذهنتان را درگیر کرده که با خواندن این محتوا بی‌پاسخ مانده‌است، خوشحال می‌شویم در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

درباره نویسنده

امیرحسین میری

نویسنده : امیرحسین میری

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی تجزیه دانشگاه صنعتی شریف، دانش آموخته برتر المپیاد علمی دانشجویی کشور، عضو بنیاد ملی نخبگان، مدرس شیمی پایه و کنکور و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
  1. دلنواز شهریور 31, 1403

    شما عالی هستین عالییییی

    • پاسخ دهنده خانم سارا رسولی مهر 1, 1403

      سلام پایتختی عزیز 💙 خوشحالیم که مطالب سایت براتون مفید بوده

    • پایتخت کتاب مهر 1, 1403

      سلام پایتختی عزیز 💙 خوشجالیم که براتون مفید بوده

  2. زهرا مرادی اردیبهشت 17, 1403

    برخی از مشاورین راه‌های برای جمع بندی کنکور در یک ماه برای آزمون‌دهندگان ارائه می‌کنند که اصلا منطقی و قابل اجرا نیست ممنون از سایت خوب شما بابت این مقاله کاربردی

    • پایتخت کتاب اردیبهشت 18, 1403

      سلام پایتختی عزیز💙خوشحالیم که براتون مفید بوده

  3. ناشناس اردیبهشت 18, 1402

    سلام
    من کلاس دهم هستم لازمه آزمون شرکت کنم؟

    • پایتخت کتاب بهمن 13, 1402

      سلام پایتختی عزیز💙 لطفا سوال تون رو کامل بپرسید تا بتونیم بهترین پاسخ رو به شما بدیم

آخرین مقالات پایتخت کتاب