روش مطالعه تاریخ کنکور؛ چگونه تاریخ را 100 بزنیم؟

08 شهریور 1403
سارا رسولی
زمان مطالعه : 7 دقیقه
روش مطالعه تاریخ کنکور؛ چگونه تاریخ را 100 بزنیم؟

دیگر نیازی نیست نگران حفظ کردن انبوه نکات درس تاریخ و یادآوری آنها سر جلسه کنکور باشید. چون قرار است با یادگیری روش مطالعه تاریخ کنکور، به این درس علاقه بیشتری پیدا کنید، سریع‌تر مطالب را یاد بگیرید و به راحتی نکات را به حافظه بسپارید. همه ما از شنیدن داستان‌های تاریخی لذت می‌بریم اما وقتی مجبور باشیم تمام جزییات این داستان‌ها را حفظ کنیم، علاقه ما به تاریخ کمتر می‌شود.

در این محتوا قرار است با طی مراحلی مانند پیش‌خوانی، پاراگراف‌خوانی، تعیین کلمات کلیدی، کشیدن خط زمانی، حل تست و مرور که مجموع اینها روش صحیح مطالعه این درس هستند، از مطالعه این درس جذاب لذت ببرید و سوالات آن را به راحتی آب خوردن در کنکور پاسخ دهید، پس تا انتها با پایتخت کتاب همراه باشید.

بهترین روش مطالعه تاریخ برای کنکور

با بررسی آمارهای کنکورهای چند سال اخیر متوجه می‌شویم که اکثر رقبای شما عملکرد خوبی در پاسخگویی به سوالات تاریخ کنکور ندارند. خبر خوشحال کننده اینکه شما می‌توانید متفاوت با رقبا عمل کنید و از آنها سبقت بگیرید. کافی است روش مطالعه تاریخ کنکور را که در ادامه ارائه می‌کنیم، بیاموزید و آن را تمرین کنید تا ناخودآگاه زمان مطالعه تاریخ از این روش استفاده کنید:

گام اول: کسب آمادگی ذهنی

لطفا بدون مقدمه سراغ مطالعه درس تاریخ نروید و قبل از شروع مطالعه و حفظ کردن مطالب، ابتدا ۱٠ دقیقه زمان بگذارید و نگاهی به موضوع کلی درس و سرتیترهای آن بی‌اندازید. به این ترتیب با محتوای کلی هر درس آشنا می‌شوید و ذهن شما برای دریافت مطالب آن درس حسابی آماده می‌شود. اجرای این گام زمان زیادی از شما نمی‌گیرد، پس حتما آن را انجام دهید.

تخفیف یهویی

گام دوم: مطالعه یک پاراگراف و درک آن

اشتباه رایج اکثر دانش‌آموزان این است که تاریخ را کلمه به کلمه می‌خوانند و حفظ می‌کنند یا بی‌وقفه و روزنامه‌وار کل مطالب یک درس را مطالعه می‌کنند. در حالی‌که لازم است مطالب هر درس را تقسیم‌بندی کنید و ابتدا یک پاراگراف را کامل بخوانید، بعد سعی کنید مطالب آن پاراگراف را به زبان ساده برای خودتان توضیح دهید و بعد سراغ پاراگراف بعدی بروید. پس کی مطالب را حفظ کنم؟

در این مرحله اجازه حفظ کردن مطالب را ندارید چون هم زمان زیادی از شما می‌گیرد و هم بعد از مدت کوتاهی مطالب از حافظه‌تان پاک می‌شوند.

گام دوم: مطالعه یک پاراگراف و درک آن
روش مطالعه دروس حفظی؛ معرفی بهترین روش ها و تکنیک ها

مقاله مرتبط: روش مطالعه دروس حفظی؛ معرفی بهترین روش ها و تکنیک ها

گام سوم: طرح سوال از مطالب

خیلی وقت‌ها شنیده‌اید که باید درس‌ها را مفهومی بخوانیم، مفهومی خواندن درس تاریخ با طرح سوال و پرسیدن چرا اتفاق می‌افتد. پس بعد از اینکه یک پاراگراف را خواندید و مفهوم کلی آن را درک کردید، مجدد آن پاراگراف را مطالعه کنید و سعی کنید خودتان را جای طراح سوال بگذارید. به این ترتیب هم مطالب را با دلیل و به صورت مفهومی خوانده و درک می‌کنید و هم نکات مهم و تست‌خیز را مشخص خواهید کرد.

چگونه مفهومی درس بخوانیم؛ ۸ گام طلایی برای مفهومی درس خواندن

مقاله مرتبط: چگونه مفهومی درس بخوانیم؛ ۸ گام طلایی برای مفهومی درس خواندن

گام چهارم: مشخص کردن نکات کلیدی

بعد از اینکه مطالعه یک درس را با طی گام‌های بالا به اتمام رساندید، حالا یک دور سریع هر پاراگراف را بخوانید و کلمات کلیدی و نکات اصلی آن پاراگراف را یادداشت کنید. بعدها می‌توانید با کمک همین کلمات کلیدی مطالب را مرور کنید، برای مثال با دیدن کلمات کلیدی هر پاراگراف، سعی کنید کل مطالب آن پاراگراف را به یاد بیاورید.

شاید تصور کنید طی کردن این گام‌ها زمان زیادی از شما می‌گیرد، در صورتی که اگر چند بار این مراحل را تکرار کنید سرعت‌تان بیشتز می‌شود. از طرفی با به کارگیری این روش، هم مطالب را بهتر یاد می‌گیرید و هم این مطالب به مدت طولانی در حافظه شما ذخیره می‌شوند، پس نه تنها زمان شما هدر نمی‌رود بلکه در زمان صرفه‌جویی هم کرده‌اید!

گام چهارم: مشخص کردن نکات کلیدی
یادداشت‌ برداری؛ نکات و ترفندهای طلایی برای نوت برداری

مقاله مرتبط: یادداشت‌ برداری؛ نکات و ترفندهای طلایی برای نوت برداری

گام پنجم: پیدا کردن خط زمانی

یکی از گام‌های مهم مطالعه هر درسی خلاصه‌نویسی کردن است، روش خلاصه‌نویسی برای تاریخ کنکور با سایر دروس متفاوت است. برای خلاصه‌نویسی درس تاریخ شما باید برای هر درس یک خط زمانی رسم کنید، یعنی توجه کنید که از ابتدای آن درس چه وقایع و اتفاقاتی به دنبال هم رخ داده‌اند، سپس این وقایع را به ترتیب بنویسید.

توجه کنید که باید این وقایع را در قالب کلمات یا عبارات کوتاه بنویسید و می‌توانید زیر هر واقعه، افراد مهم دخیل در آن را هم یادداشت کنید. به این ترتیب، مطالب در حافظه بلند مدت شما ذخیره می‌شوند و بعدها با دیدن همین خلاصه‌های کوتاه، می‌توانید به سرعت کل مطالب آن درس را یادآوری کنید.

یکی از کارهای جالبی که رتبه برترها در این مرحله انجام می‌دهند این است که از وقایع هر درس یک داستان کوتاه برای خودشان تعریف می‌کنند یا حتی در ذهنشان یک فیلم کوتاه می‌سازند. چون داستان‌ها و فیلم‌ها بهتر از مطالعه مطالب در قالب درس در ذهن ما می‌مانند، پس کارگردان فیلم تاریخی خودتان باشید!

خلاصه نویسی چیست؟ سیر تا پیاز خلاصه نویسی

مقاله مرتبط: خلاصه نویسی چیست؟ سیر تا پیاز خلاصه نویسی

گام ششم: حل تست آموزشی

در گام بعدی لازم است اقدام به خرید کتاب کنکور مناسب و استاندارد برای این درس تهیه کنید و برای هر درس تعدادی تست آموزشی کار کنید. شاید تصور کنید مطالعه و حفظ کردن مطالب کتاب درسی کافی است و تست‌زنی برای تاریخ اهمیت چندانی ندارد. در حالی‌که با حل تست هم مطالب در ذهنتان تثبیت می‌شوند و هم اگر اشتباهی در فهم مطالب داشته باشید، در حین تست‌زنی متوجه اشتباهات‌تان خواهید شد.

بهتر است بلافاصله بعد از اتمام مطالعه هر درس، برای آن تعدادی تست آموزشی کار کنید. یعنی برای حل تست‌ها زمان در نظر نگیرید، درصد گیری نکنید و هدف شما فقط تکمیل فرآیند یادگیری مطالب باشد. پیشنهاد می کنیم مقاله “روش های تست زنی” را بخوانید.

بهترین منابع تاریخ کنکور انسانی 1404؛ منابع رتبه برترها

مقاله مرتبط: بهترین منابع تاریخ کنکور انسانی 1404؛ منابع رتبه برترها

گام هفتم: مرورهای منظم و فراوان

اگر از رتبه برترها بپرسید که مهم‌ترین راز کسب درصد ۱٠٠ تاریخ کنکور چیست، آنها به شما خواهند گفت مرورهای فراوان و منظم. می‌توانید برای مرور مطالب از دو روش استفاده کنید، حتما هر شب یک روتین شبانه برای مرور تاریخ داشته باشید و مثلا هر شب ۲٠ دقیقه نکات مهم و خلاصه‌ها یا حتی متن کتاب درسی را بخوانید.

روش دوم این است که هر چند وقت یک بار تعدادی تست استاندارد انتخاب کرده و آنها را در زمان استاندارد حل کنید. بعد از تحلیل پاسخ‌های این تست‌ها متوجه می‌شوید کدام بخش‌ها را فراموش کرده‌اید و می‌توانید مجدد آن قسمت‌ها را از روی کتاب درسی مطالعه کنید.

نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده؛ بهترین ابزارها برای مرور کردن مطالب

مقاله مرتبط: نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده؛ بهترین ابزارها برای مرور کردن مطالب

اشتباهات خانمان‌سوز برای مطالعه تاریخ کنکور

گاهی دانش‌آموزان برای مطالعه درس تاریخ زمان زیادی صرف می‌کنند اما اشتباهاتی مرتکب می‌شوند که کل زحماتشان را بر باد می‌دهند و باعث می‌شوند از تلاش‌شان نتیجه مطلوبی نگیرند. تعدادی از این اشتباهات پرتکرار و مخرب را در ادامه می‌خوانید:

  • کلمه خوانی و حفظ کلمه بمطلوبی مطالب
  • نداشتن مرور یا فاصله زیاد بین بازه‌های مرور
  • حذف کتاب درسی و جایگزینی آن با منابع کمک آموزشی
  • توجه نکردن به توالی مطالب و وقایع و حفظ کردن جداگانه هر واقعه تاریخی
  • حل نکردن تست یا فاصله انداختن بین مطالعه مطالب و تست‌زنی
  • تقسیم‌بندی نکردن مطالب هر درس و مطالعه بی‌وقفه مطالب
  • عجله برای حفظ کردن سریع مطالب
  • انتخاب منابع کمک آموزشی صرفا بر اساس نظرات دیگران و نه نیازهای خود داوطلب

سخن پایانی

با یادگیری روش مطالعه تاریخ کنکور به راحتی می‌توانید تمام جزئیات و نکات مربوط به وقایع تاریخی مختلف را به حافظه بسپارید و به تمام سوالات این درس در کنکور سراسری پاسخ دهید. در این محتوا گفتیم که با طی گام‌هایی همچون پیش‌خوانی، مطالعه هر پاراگراف، تعیین سیر زمانی، داستان‌سرایی، حل تست و مرور می‌توانید به درصد ۱٠٠ تاریخ برسید، همچنین تمام این گام‌ها را مفصل توضیح دادیم.

طبیعتا بدون داشتن یک منبع کمک درسی مناسب، حتی با طی این گام‌ها هم نمی‌توانید به نتیجه مطلوبتان برسید. برای یافتن منابع مناسب سطح خودتان می‌توانید از مشاوره رایگان کارشناسان تیم پایتخت کتاب استفاده کنید و این منابع را با تخفیف دائمی و ارسال سریع و رایگان خریداری کنید.

درباره نویسنده

سارا رسولی

نویسنده : سارا رسولی

دانشجوی پزشکی اراک، فارغ التحصیل پروتز دندان تبریز ، مشاور تخصصی کنکور تجربی و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
ااااا دیدی چی شد؟ هیچ کس نظر نذاشته :(
آخرین مقالات پایتخت کتاب