آرامش ذهن؛ رازهای ایجاد آرامش در هنگام درس‌خواندن

09 اسفند 1402
امیرحسین میری
زمان مطالعه : 10 دقیقه
آرامش ذهن؛ رازهای ایجاد آرامش در هنگام درس‌خواندن

هیچ ثروتی بر روی زمین، بالاتر از آرامش نیست. وقتی انسان‌ها با خود آشتی کنند، به آرامش می‌رسند. این یعنی خود را با تمام محدودیت‌ها، ضعف‌ها و ناامنی‌ها بپذیرند و برای شادبودن با آنچه هستند و دارند، تلاش کنند. امروزه متخصصان سلامت کل‌نگر، اهمیت زیادی برای دستیابی به آرامش درونی قائل هستند. آن‌ها معتقدند این آرامش، حالت عاطفی و روحی خاصی است که در آن ذهن نهایت شادی، احساس آرامش و از همه مهم‌تر احساس رضایت را تجربه می‌کند. اگر می‌خواهید بدانید آرامش ذهن چگونه به‌دست می‌آید و چه تاثیری در مطالعه دارد، تا انتها با ما همراه باشید.

آرامش ذهن چیست؟

تعریف فرهنگ لغت از آرامش ذهن، «احساس امنیت و محافظت» است. همچنین به معنای حالتی بدون نگرانی، اضطراب و استرس نیز اشاره دارد. بنابراین، آرامش، شامل طیفی از احساسات است. با احساس امنیت شروع می‌شود. از این احساس امنیت، احساس شادی پدید می‌آید.

البته این شادی را نمی‌توان به‌طور مصنوعی به‌دست آورد، بلکه باید به‌صورت ارگانیک احساس شود. در نهایت، این شادی باعث ایجاد حس مثبت و خوش‌بینی نسبت به آینده می‌شود.

چرا به آرامش نیاز داریم؟

اهمیت آرامش ذهن را نمی توان در زندگی روزمره نادیده گرفت. در این دنیای پرمشغله، سطح استرس افراد افزایش یافته است و لازم است تا چاره‌ای برای آن اندیشیده شود. بنابراین آرامش درونی مهم است زیرا:

تخفیف یهویی

آرامش ذهن
  • استرس را کاهش می‌دهد: استرس می‌تواند منجر به طیف وسیعی از بیماری‌های قلبی عروقی مانند حمله قلبی، دیابت و فشار خون بالا شود. همچنین یکی از عوامل اصلی ریزش و آسیب مو است. کاهش استرس به سلامت جسمی منجر می‌شود و به شما امکان می‌دهد، زندگی سالمی داشته‌باشید.
  • خوش‌بینی را تقویت می‌کند: نگرش، کلید موفقیت است. نگرش مثبت، شما را پر از امید و انرژی می‌کند. بدین ترتیب می‌توانید سخت‌تر کار کنید و برای دستیابی به اهدافی تلاش کنید که قبلاً فکر می‌کردید رسیدن به آن‌ها غیرممکن است.
  • ترس و اضطراب را کاهش می‌دهد: احساس اضطراب یا ترس می‌تواند موجب پایین‌آمدن انرژی بدن شود و بر توانایی کاری شما تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است در زندگی شخصی و حرفه‌ای شما اختلال ایجاد کند. اینجاست که برخورداری از آرامش می‌تواند به میزان زیادی از ترس و اضطراب بکاهد و به‌طور قابل توجهی، کیفیت کلی زندگی را بهبود بخشد.

مدیتیشن تمرکز برای درس خواندن و آرامش ذهن

تمرکز برای یک مطالعه طولانی‌مدت، چالش‌برانگیز است. نکات زیر می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید ساعت‌های طولانی به‌طور موثر مطالعه کنید، آرامش داشته‌باشید و تمرکز خود را از دست ندهید:

یک مکان خوب برای مطالعه انتخاب کنید

یک اتاق ساکت و مرتب برای تمرکز موثر روی مطالعه، مناسب است. این مکان آرام می‌تواند شما را از حواس‌پرتی‌های غیر ضروری دور نگه دارد. بهتر است هنگام مطالعه، نور اتاق کم نباشد، زیرا ممکن است موجب خواب‌آلودگی شما شود.

رژیم غذایی مناسب داشته‌باشید

رژیم غذایی سالم و میان‌وعده‌هایی مانند میوه و آجیل را انتخاب کنید. میز مطالعه خود را با چیپس و سایر غذاهای ناسالم پر نکنید، زیرا به‌جای این‌که تمرکزتان بر روی مطالعه باشد، حواستان به خالی‌کردن بسته چیپس پرت می‌شود.

برای افزایش تمرکز و آرامش ذهن، استراحت‌های کوتاهی داشته‌باشید

مطالعه طولانی‌مدت می‌تواند باعث خستگی شما شود. پس هر ۳۰ دقیقه یکبار از جای بلند شوید و راه بروید. مقداری هوای تازه می‌تواند به شما انرژی مجدد بدهد. استراحت چنددقیقه‌ای در حین مطالعه به یادگیری بهتر، افزایش تمرکز و آرامش ذهن شما کمک می‌کند.

افسردگی در دوران کنکور؛ علائم، دلایل و درمان سریع

مقاله مرتبط: افسردگی در دوران کنکور؛ علائم، دلایل و درمان سریع

زمان مناسب را برای مطالعه انتخاب کنید

برخی از افراد هنگام صبح آمادگی بیشتری برای مطالعه و یادگیری دارند، برخی نیز در هنگام شب هوشیارتر هستند. انتخاب زمان مناسب مطالعه بسیار مهم است، زیرا در آن زمان تمرکز شما به اوج خود می‌رسد. وقتی هر روز در زمان مشخصی مطالعه می‌کنید، می‌توانید مطالعه خود را بسیار سریع‌تر به پایان برسانید.

وسایل مورد نیاز را در دسترس نگه دارید

چه کتاب، چه خودکار یا حتی بطری آب خود را روی میز مطالعه و در دسترس قرار دهید تا مجبور نشوید برای هرکدام از آن‌ها در مطالعه خود وقفه بیندازید. میزتان را مرتب نگه دارید، کتاب‌ها و جزوه‌هایی که نمی‌خواهید از آن‌ها استفاده کنید را از روی میز بردارید. یک میز نامرتب به شما اجازه نمی‌دهد به‌درستی تمرکز کنید.

برای آرامش ذهن، خوب بخوابید

lndjdak

خواب یکی از نکات بسیار ضروری برای آرامش، افزایش تمرکز و قدرت حافظه است. سعی کنید ۶ تا ۷ ساعت بخوابید. خواب کافی می‌تواند شما را شاداب و پرانرژی نگه دارد. در حالی‌که کمبود خواب باعث می‌شود، احساس بی‌حالی و کرختی داشته‌باشید.

به خودتان پاداش دهید

خودانگیختگی برای همه ما ضروری است. وقتی وظایف‌تان را به‌موقع انجام دادید، می‌توانید یک پاداش برای خود در نظر بگیرید. اگر طبق برنامه، مطالعه را تمام کردید، با یک استراحت ۳۰ دقیقه‌ای با دوستان، به خودتان پاداش دهید، به آهنگ مورد علاقه خود گوش کنید یا هر کار کوچکی دوست دارید انجام دهید.

قبل از مطالعه برنامه داشته‌باشید

بدون برنامه‌ریزی روزانه نمی‌توانید به هدف خود برسید. یک برنامه واقعی بنویسید و به آن پایبند باشید. وقتی برنامه داشته‌باشید، می‌دانید که باید یک‌سری کارها را در مدت زمان معینی انجام دهید.

بلند بخوانید

اگر احساس می‌کنید در هنگام مطالعه تمرکز خود را از دست می‌دهید، با صدای بلند مطالعه کنید. این کار به جلوگیری از حواس‌پرتی شما کمک می‌کند.

هرگز روی تخت‌خواب مطالعه نکنید

اگر به‌طور معمول در رختخواب مطالعه می‌کنید، به‌سرعت تمرکز خود را از دست خواهید داد و ممکن است حتی احساس خواب‌آلودگی به شما دست بدهد. به‌همین دلیل هنگام مطالعه، باید وضعیت بدنی مناسبی داشته‌باشید.

برای آرامش ذهن از موبایل و رسانه‌های اجتماعی دوری کنید

هنگام مطالعه باید گوشی‌های هوشمند خود را در حالت بی‌صدا قرار دهید. همچنین رسانه‌های اجتماعی می‌توانند زمان زیادی را از شما بگیرند و حواستان را پرت کنند. بنابراین تا زمانی‌که مطالعه می‌کنید، سراغ  رسانه‌های اجتماعی نروید تا بتوانید روی مطالعه خود تمرکز داشته‌باشید.

شش راز ایجاد آرامش ذهن

برای این‌که به آرامش درونی برسید، راه‌کارهایی مختلفی وجود دارد. در ادامه پنج راز رسیدن به آرامش را با شما در میان می‌گذاریم.

۱- مدیتیشن کنید

مدیتیشن درباره سکوت ذهنی است که موجب آرام‌شدن ذهن برای ارتباط با لحظه حال می‌شود و به شما در مشاهده و پذیرش هر چیزی است که در درون و بیرون‌تان می‌گذرد، کمک می‌کند.

مدیتیشن

در زندگی روزمره، ذهن ما همیشه در حال تفکر است. و موقعیتی پیش نمی‌آید که به هیچ‌چیز فکر نکنیم. مدیتیشن در واقع یک روش کارآمد است تا به خودتان اجازه دهید، از دنیای بیرون فاصله بگیرید و آنچه را که در درون شما می‌گذرد، خوشایند یا ناخوشایند مشاهده کنید. در این حالت یاد می‌گیرید که به سادگی چیزها را همان‌طور که هستند مشاهده و تصدیق کنید. این امر می‌تواند برای دستیابی به آرامش روح و مغز مفید باشد.

۲- نفس‌کشیدن را تمرین کنید

تنفس را به‌عنوان کنترل‌کننده سیستم عصبی ارادی ببینید. با تغییر روش تنفس، تنها در چند ثانیه می‌توانید حالت ذهنی خود را تغییر دهید!

اگر استرس یا اضطراب دارید، تنفس آهسته و کنترل‌شده، ضربان قلب را کاهش می‌دهد، راحتی را برای ماهیچه‌ها و اعصاب به ارمغان می‌آورد و افکار شما را آرام می‌کند. فقط بنشینید، چشمان خود را ببندید و مدتی به آرامی از شکم نفس بکشید. خیلی زود متوجه خواهید شد که آرامش بر شما حاکم می‌شود.

تنفس کنترل‌شده، یکی از سریع‌ترین و موثرترین راه‌ها برای رسیدن به آرامش درونی است.

۳- برای آرامش ذهن با دنیای اطرافتان و خودتان مهربان باشید

وقتی آگاهانه تلاش کنید با اطرافیان خود مهربان باشید، همیشه احساس بهتری خواهید داشت. اگر روی چیزهای خوب تمرکز کنید، خوبی‌ها به شما باز می‌گردند و به‌سرعت متوجه می‌شوید که آرامش ذهن بیشتری دارید. زیرا ذهن کمتر به چیزهایی که باعث ناراحتی‌اش می‌شود، توجه می‌کند.

اگر در زمان‌ پر استرسی هستید، سعی کنید کارهای محبت‌آمیز را به‌صورت روزانه انجام دهید. به دیگران کمک کنید، اما خود را در این فرآیند فراموش نکنید! به‌طور کلی، اگر با خودتان مهربان باشید، دنیا آرام‌تر می‌شود. کارهایی انجام دهید که شما را خوشحال می‌کنند و روحیه شما را بالا می‌برند. عشق، برای خود و دیگران، کلید زندگی با آرامش درونی بیشتر است.

۴- در طبیعت قدم بزنید

طبیعت زیباست. زیرا می‌تواند رفاه و آسایش ما را بهبود ببخشد. رابطه ما با طبیعت، یک عامل مهم در حمایت از سلامت روان و جلوگیری از پریشانی است.

در طبیعت قدم بزنید

تحقیقات نشان می‌دهد، افرادی که ارتباط بیشتری با طبیعت دارند، معمولاً در زندگی شادتر هستند و احتمال بیشتری دارد که احساس کنند، زندگی‌شان ارزشمند است. می‌توانید روزانه در جنگل یا کنار آب پیاده‌روی کنید، اما اگر در دسترس نیستند، یک پیاده‌روی کوتاه در پارک اطراف خانه‌تان نیز به کاهش سطح استرس و اضطراب شما کمک می‌کند.

گذراندن وقت در خارج از محیط خانه، همیشه راهی سریع و آسان برای رسیدن به آرامش درونی است.

۵- تا جایی که می‌توانید بخندید

خندیدن بهترین دارو است. ایمنی بدن را تقویت می‌کند، هورمون‌های استرس را از بین می‌برد، درد را کاهش می‌دهد، ماهیچه‌ها را آرام می‌کند، از بیماری قلبی جلوگیری می‌کند، شادی و نشاط را به زندگی می‌افزاید، میزان اضطراب و استرس را پایین می‌آورد، خلق‌وخو را بهبود می‌بخشد، انعطاف‌پذیری را تقویت می‌کند، موجب تقویت روابط می‌شود، پیوندهای گروهی را مستحکم می کند و باعث رفع خستگی می‌شود.

هنگامی‌که زندگی خود را بیش از حد جدی می‌گیرید، هرگز آرامش درونی حاصل نمی‌شود. بله، زندگی می‌تواند استرس‌زا، چالش‌برانگیز و غیرمنتظره باشد، با این حال باید شادی‌ها و زیبایی‌های آن را نیز پیدا کنید.

اگر روزهای سختی را سپری می‌کنید و ذهنتان درگیر است، به دنبال چیزهایی باشید که موجب می‌شوند، لبخند بزنید. یک فیلم خنده‌دار، یک شب بیرون‌رفتن با دوستان، رقصیدن و … می‌توانند آرامش را به شما بازگردانند. 

۶- خود را ابراز کنید

آرامش ذهن، پایه و منبع خلاقیت است. بیان خود و ساخت یک اثر خلاقانه، رفاه شما را بهبود می‌بخشد. این یکی از آگاهانه‌ترین کارهایی است که می‌توانید انجام دهید، زیرا فقط روی آن کار تمرکز می‌کنید، به همه جزئیات توجه دارید و متوجه گذر زمان نمی‌شوید.

فرقی نمی‌کند موسیقی بسازید، نقاشی بکشید یا یک صندلی طراحی کنید. انجام کارهای خلاقانه، ذهن را راحت می‌کند و توجه را از درد و اضطراب به چیزهای زیبا تغییر می‌دهد.

وظایف والدین دانش‌آموزان کنکوری؛ راه‌های ارتباط موثر با فرزند کنکوری‌تان

مقاله مرتبط: وظایف والدین دانش‌آموزان کنکوری؛ راه‌های ارتباط موثر با فرزند کنکوری‌تان

سخن پایانی

در این مقاله در مورد آرامش ذهن و اهمیت آن صحبت کردیم. همچنین به معرفی راه‌های افزایش تمرکز در هنگام مطالعه و رازهای ایجاد آرامش درونی پرداختیم. آرامش درونی، نقش مهمی در کاهش اضطراب و استرس و افزایش تمرکز دارد. وقتی آرام باشید، مغز توان یادگیری بیشتری خواهد داشت و بهتر می‌تواند اطلاعات را در خود ذخیره و نگهداری کند. با استفاده از نکاتی که در این مقاله ارائه کردیم، می‌توانید به آرامش برسید و مطالعه بهتر و کارآمدتری داشته‌باشید.

منابع: + + +

سوالات پرتکرار

در این قسمت به سوالات رایجی که در مورد آرامش ذهن پرسیده می‌شود، پاسخ خواهیم داد؟

۱- آرامش ذهن چیست؟

این آرامش به معنی احساس امنیت و محافظت است. حالتی که کمترین میزان استرس و نگرانی وجود دارد.

۲- چرا آرامش مهم است؟

آرامش مهم است، زیرا در این دنیای پرمشغله، موجب کاهش اضطراب و استرس می‌شود و خوش‌بینی را بهبود می‌بخشد.

۳- چگونه تمرکز خود را هنگام مطالعه افزایش دهیم؟

مکان آرام و ساکت، خواب کافی، رژیم غذایی صحیح، زمان مناسب، دوری از عوامل حواس‌پرتی و … می‌توانند باعث افزایش تمرکز در هنگام مطالعه شوند.

درباره نویسنده

امیرحسین میری

نویسنده : امیرحسین میری

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی تجزیه دانشگاه صنعتی شریف، دانش آموخته برتر المپیاد علمی دانشجویی کشور، عضو بنیاد ملی نخبگان، مدرس شیمی پایه و کنکور و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
  1. مهسا احمدزاده آذر 15, 1401

    بسار مطالب عالی و مفیدی را در مقاله به کار بردید. سپاسگزارم

    • پایتخت کتاب آذر 21, 1402

      سلام پایتختی عزیز💙 خوشحالیم از این بابت

آخرین مقالات پایتخت کتاب