روش مطالعه جامعه شناسی کنکور؛ چطور جامعه شناسی را در کنکور 100 بزنیم؟
جامعه شناسی درس دشواری نیست و شاید فکر کنید یادگیری روش مطالعه جامعه شناسی کنکور، ضرورتی ندارد. اما چرا تعداد کمی از داوطلبان به درصد دلخواهشان در این درس میرسند؟ اگر این سوال را از رتبه برترها بپرسید به شما میگویند برای حل سوالات جامعه شناسی در کنکور، تنها یاد گرفتن و حتی حفظ کردن مطالب این درس کافی نیست، بلکه باید سر جلسه سرعت عمل بالایی داشته باشید. سرعت عمل بالا محصول به تسلط رسیدن روی مطالب است، حالا چطور به این تسلط برسیم؟
با اجرای روش صحیح مطالعه جامعه شناسی کنکور که در ادامه آن را برایتان توضیح میدهیم، میتوانید به تسلط خوبی روی مطالب این درس برسید و در زمان محدود کنکور به سوالات طولانی این درس پاسخ دهید. پس تا انتها با پایتخت کتاب همراه باشید.
روش مطالعه جامعه شناسی به سبک رتبه برترها
در سال کنکور زمان ارزشمندترین دارایی داوطلبان است، پس نباید آن را با آزمون و خطا کردن برای یادگیری روش مطالعه دروس هدر دهید. بعد از بررسی روش مطالعه جامعه شناسی کنکور و بررسی استراتژیهای رتبه برترها، به استانداردترین روش مطالعه این درس دست پیدا کردیم، در ادامه چکیدهای از این بررسیها را به صورت گامبهگام توضیح میدهیم.
تذکر مهم: در خواندن جامعه شناسی باید ترتیب مطالعه مطالب حفظ شود، یعنی باید مطالعه این درس را از پایه دهم و درس اول شروع کنید و به ترتیب پیش بروید.
گام اول، پیشخوانی
فرض کنید میخواهیم یک فصل از جامعه شناسی را مطالعه کنیم؛ مثل سایر دروس قبل از مطالعه شما به یک آمادگی ذهنی نیاز دارید، پس به عنوان گام اول، در حد ۱٠ الی ۱۵ دقیقه زمان بگذارید و مطالب آن فصل را از کتاب درسی جامعه شناسی پیشخوانی کنید. برای پیشخوانی یک درس باید سرتیترهای آن درس را بخوانید، تصاویر، نمودارها و جداول را ببینید و حتی یک دور سوالات و تمرینات ارائه شده در آن درس را مطالعه کنید تا با موضوع کلی درس آشنا شوید.
در صورتی که نیاز به خرید کتاب درسی دارید، می توانید کتاب درسی جامعه شناسی هر سه پایه را در بالاترین و جدیدترین کیفیت چاپ از پایتخت کتاب سفارش دهید. لیست این کتاب ها عبارتند از:
گام دوم، مطالعه مفهومی هر پاراگراف
بدترین کاری که زمان مطالعه درس جامعه شناسی میتوانید انجام دهید حفظ کردن مطالب است. درست است که در نهایت باید همه جزئیات را در ذهن داشته باشید اما هرگز در دور اول مطالعه این درس، مطالب را حفظ نکنید. در گام دوم هر درس را به چند پاراگراف تقسیم کنید، هر پاراگراف را به دقت بخوانید و سعی کنید آن را برای خودتان توضیح دهید.
سپس، مفهوم آن پاراگراف را خلاصه و به زبان ساده کنار همان پاراگراف یادداشت کنید تا بعدها با مراجعه به این چند خط، کل مفهوم آن قسمت را بتوانید یادآوری کنید. برای مطالعه مفهومی مطالب کافی است بعد از خواندن هر جمله از خودتان بپرسید چرا و از هیچ مطلبی بدون درک دلیل آن عبور نکنید.
مقاله مرتبط: چگونه مفهومی درس بخوانیم؛ ۸ گام طلایی برای مفهومی درس خواندن
گام سوم، مشخص کردن کلید واژهها
وقتی یک درس را به روشی که گفتیم تا انتها مطالعه کردید، لازم است یک بار دیگر به همان درس برگردید و یک دور با سرعتی بیشتر از قبل، مطالب را بخوانید. هدف ما در این مرحله پیدا کردن کلمات کلیدی و مهم و یادداشت کردن این کلید واژهها است. برخی کلمات کلیدی درس جامعه شناسی سنگین و سخت هستند و ممکن است درک درستی از معنی آنها نداشته باشید، در این مرحله معنی این کلمات را جستجو کنید و در کنار کلمات یادداشت کنید.
در درس جامعه شناسی روش مجزایی برای خلاصه نویسی نداریم، اما همین نوشتن کلمات کلیدی یا حاشیه نویسی پاراگرافها که در گام قبلی در مورد آن صحبت کردیم، حکم خلاصه نویسی برای این درس را دارند.
مقاله مرتبط: یادداشت برداری؛ نکات و ترفندهای طلایی برای نوت برداری
گام چهارم، مطالعه درسنامه در صورت لزوم
یکی از اشتباهات رایج دانشآموزان این است که قید مطالعه کتاب درسی را میزنند و کتابهای کمک درسی را جایگزین آن میکنند. اولین منبع مطالعه جامعه شناسی کتاب درسی است و لازم است متن هر درس را ابتدا از روی کتاب درسی بخوانید. در صورتی که مطالعه کتاب درسی برای شما کافی نبود و برخی نکات آن را متوجه نشدید، به درسنامه کتابهای کمک درسی مراجعه کنید.
حواستان باشد که از بخشهای تکراری درسنامهها یعنی قسمتهایی که عینا متن کتاب درسی را تکرار کردهاند عبور کنید. هدف ما در این گام این است که فقط مطالبی که اضافه هستند یا برای درک کتاب درسی به شما کمک میکنند را بخوانید.
گام پنجم، حل تست آموزشی و نکتهبرداری
بعد از مطالعه و درک مطالب کتاب درسی باید سراغ حل تستهای آن درس بروید. یکی از مهمترین گامها در روش مطالعه جامعه شناسی کنکور، حل تست فراوان است. برای حل تست به دو منبع نیاز دارید، منبع دور اول باید درسنامههای خوبی داشته باشد و سطح تستهای آن خیلی دشوار یا خیلی راحت نباشد. دو کتاب جامعه شناسی جامع مهروماه و جامعه شناسی جامع تست خیلی سبز منابع مناسب برای دور اول هستند، این منابع را میتوانید با تخفیف ویژه از سایت پایتخت کتاب خریداری کنید.
بین مطالعه یک درس و حل تستهای آموزشی، نباید فاصله زیادی وجود داشته باشد. تستزنی آموزشی به این صورت است که نباید برای حل تستها زمان در نظر بگیرید یا هدف شما درصدگیری و سنجش اطلاعاتتان باشد. همچنین، باید بعد از حل هر تست بلافاصله پاسخنامه را مطالعه کنید. چون هدف شما فقط آموزش و یادگیری مطالب است و حتی اگر تعداد زیادی از این تستها را غلط حل کنید، جای نگرانی ندارد و کاملا طبیعی است. توصیه میکنیم در حین تست زدن نکات مهم را استخراج کنید و این نکات را در حاشیه کتاب درسی یادداشت کنید.
مقاله مرتبط: نکات مهم تست زنی ✍(تقویت مهارت تست زنی)
گام ششم، مرور و حل تست زماندار
برای پاسخگویی به تستهای چند قسمتی و طولانی جامعه شناسی کنکور، آن هم در مدت زمان محدود و کوتاه، باید روی مطالب به تسلط برسید. کلید به تسلط رسیدن روی مطالب این درس، مرورهای منظم و فراوان و حل تستهای زماندار است. برای حل تست زماندار بهتر است از منابع سطح بالا استفاده کنید، منابعی مانند فصل آزمون جامعه شناسی خیلی سبز و آیکیو جامعه شناسی کنکور گاج برای این کار مناسب هستند. پیشنهاد می کنیم مقاله “بهترین منابع جامعه شناسی کنکور” را بخوانید.
ممکن است این سوال برایتان پیش آمده باشد که چطور مطالب این درس را مرور کنم؟ برای مرور میتوانید از کلید واژهها، حاشیه نویسیها و حتی متن کتاب درسی استفاده کنید. در پایان روز میتوانید زمان کوتاهی به مرور مطالب آن روز اختصاص دهید و در پایان هفته کل مطالب آن هفته را مرور کنید.
همچنین، میتوانید بعد از مطالعه چند درس، تعدادی تست زماندار برای آن درسها کار کنید و این تستها را تحلیل کنید. بعد از تحلیل تستها متوجه میشوید کدام بخشها را فراموش کردهاید و کدام مطالب به مرور بیشتری نیاز دارند.
مقاله مرتبط: نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده؛ بهترین ابزارها برای مرور کردن مطالب
گام هفتم: حل تست های ترکیبی
گفتیم که تعداد قابل توجهی از سوالات جامعه شناسی به صورت ترکیبی از پایهها و درسهای مختلف هستند، طبیعتا تا یک دور کل دروس و پایهها را مطالعه نکنید نمیتوانید به این سوالات پاسخ دهید. بعد از اینکه یک دور تمام پایهها را خواندید، حالا یک بار دیگر برگردید و از اول شروع کنید. چرا؟
چون در این مرحله یک دید کلی به تمام مطالب دارید و میتوانید مطالب پایهها و درسهای مختلف را به هم ربط دهید. اکثر دانشآموزان این مرحله را انجام نمیدهند و علیرقم اینکه در طول سال جامعه شناسی را به اندازه کافی مطالعه کردهاند، از پس حل تستهای کنکور برنمیآیند و درصد پایینی برای این درس کسب میکنند. زمان انجام این مرحله نیمه دوم سال تحصیلی و چند ماه پایانی تا برگزاری کنکور است.
مقاله مرتبط: موفقیت در کنکور انسانی ؛ راز موفقیت کنکور انسانی چیست؟
چند اشتباه خانمانسوز در مطالعه جامعه شناسی
یکی از دانشآموزان موفق و سختکوش تعریف میکرد که سر جلسه کنکور با دیدن سوالات جامعه شناسی غافلگیر شده و نتوانسته عملکرد خوبی در این درس داشته باشد. این داوطلب و بسیاری از داوطلبان اشتباهاتی در زمان مطالعه جامعه شناسی مرتکب شدهاند که باعث شده بخشی از زحمات آنها هدر برود. در ادامه در مورد این اشتباهات صحبت میکنیم:
- شلوغ و کثیف کردن کتاب درسی: برای اینکه کتاب درسیتان شلوغ و بینظم نشود، چند برگه سفید به کتاب درسی اضافه کنید و نکات و مطالب اضافه را در این برگهها بنویسید.
- حذف برخی مباحث: اگر سوالات جامعه شناسی کنکور را به دقت بررسی کنید متوجه میشوید تعداد قابل توجهی از این سوالات به صورت ترکیبی هستند، پس برای کسب درصد بالای این درس نباید هیچکدام از مباحث را حذف کنید.
- حفظ کردن طوطیوار: جامعه شناسی یک درس مفهومی است و سوالات آن در کنکور چالشی و پیچیده هستند، پس برای موفقیت در این درس دیدگاهتان را تغییر دهید.
- حل نکردن تستهای سخت: از اشتباه حل کردن تستها به ویژه تستهای ترکیبی نترسید و نکات مربوط به این تستها را در حاشیه کتاب درسی یا خلاصههایتان یادداشت کنید.
- حذف کتاب درسی: منبع اصلی شما برای مطالعه درس جامعه شناسی کتاب درسی است و درسنامه یا فیلم آموزشی فقط برای درک نکات مبهم کتاب درسی کاربرد دارند.
- غفلت از حاشیهنویسی: برای درس جامعه شناسی حاشیه نویسی بهتر از خلاصه نویسی کردن است، در گام دوم حاشیه نویسی را بیشتر توضیح دادهایم.
- حفظ کردن کلمات سخت بدون درک معنای آنها: برای اصطلاحات دشوار درس جامعه شناسی، مثالهایی از دنیای اطراف پیدا کنید و این مثالها را به این اصطلاحات ربط دهید تا بتوانید مفهوم این کلمات را بهتر درک کنید.
سوالات متداول
با پیشخوانی، مطالعه مفهومی پاراگرافها، نوشتن کلید واژهها، مطالعه درسنامه، حل تست آموزشی، مرور مطالب و حل تست زماندار که در محتوا در مورد این مراحل بیشتر توضیح دادهایم.
مرور منظم و حل تست فراوان مهمترین مرحله برای مطالعه درس جامعه شناسی هستند. با مطالعه مقاله نحوه صحیح مرور مطالب خوانده شده میتوانید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
نکته مهم در زمان مطالعه جامعه شناسی کنکور این است که ترتیب مطالعه درسها را حفظ کنید و هیچ فصل یا مبحثی از درس جامعه شناسی را برای کنکور حذف نکنید.
سخن پایانی
برای پاسخگویی به سوالات چند قسمتی و مفهومی درس جامعه شناسی، یاد گرفتن روش مطالعه جامعه شناسی کنکور از نان شب هم واجبتر است. در این محتوا در مورد روش رتبه برترها برای مطالعه این درس صحبت کردیم و گفتیم مرور و حل تست، به ویژه حل سوالات ترکیبی برای یادگیری این درس ضرورت دارد.
همچنین، یک سری منابع را برای این درس معرفی کردیم، این منابع و سایر کتابهای مورد نیازتان را میتوانید بدون نیاز به خروج از منزل و با تخفیف ویژه از سایت پایتخت کتاب خریداری کنید. در هر نقطه از کشور که باشید سفارشتان در اسرع وقت درب منزل به دستتان میرسد، همچنین میتوانید برای ثبت سفارش با کارشناسان پایتخت کتاب تماس بگیرید.
ااااا دیدی چی شد؟ هیچ کس نظر نذاشته :(