close

غیبت در امتحانات نهایی؛ اگر در امتحانات نهایی غیبت کنیم چه می‌شود؟

24 آذر 1403
سارا رسولی
زمان مطالعه : 10 دقیقه
غیبت در امتحانات نهایی؛ اگر در امتحانات نهایی غیبت کنیم چه می‌شود؟

غیبت در امتحانات نهایی گاهی صرفا به این خاطر است که دانش‌آموز آمادگی و شهامت شرکت در جلسه امتحان را ندارد، اما گاهی شرایطی پیش می‌آید که از کنترل دانش‌آموزان خارج است و مانع از حضور آنها سر جلسه امتحان می‌شود. در هر صورت انجام این کار چه با دلیل موجهی صورت گرفته باشد و چه غیر موجه باشد، عواقبی به دنبال دارد.

اگر می‌خواهید با قوانینی که در این زمینه وجود دارد آشنا شوید و بدانید سرنوشت غایبین امتحانات نهایی، شبه نهایی و ترمیم معدل چه می‌شود یا به دنبال راهی هستید که غیبت‌تان را موجه کنید، تا انتها با پایتخت کتاب همراه باشید.   

عواقب غیبت در امتحانات نهایی! 

عواقب غیبت در امتحانات نهایی و سرنوشت غایبین این امتحانات به موجه یا غیرموجه بودن دلیل آنها بستگی دارد. در صورتی که در امتحان نهایی یک درس نتوانید شرکت کنید اما دلیل موجه و قابل قبولی برای این کار داشته باشید، می‌توانید در امتحانات نوبت بعد شرکت کنید. مثلا اگر به دلیل موجهی در امتحانات نهایی خرداد غیبت کنید، برای شما نمره صفر رد نمی‌شود و می‌توانید آن درس را در شهریورماه امتحان دهید.

اما موضوع برای دانش‌آموزانی که غیبت غیرموجه دارند فرق می‌کند؛ نمره این دانش‌آموزان در کارنامه صفر رد می‌شود و تاثیر منفی در معدل می‌گذارد، در ضمن این نمره صفر قابل تغییر نخواهد بود. البته این دانش‌آموزان هم برای کسب مدرک دیپلم و ثبت نام در دانشگاه، باید در امتحانات نوبت بعدی آن درس شرکت کنند. 

تخفیف یهویی

راز 20 شدن در امتحانات نهایی؛ ترفندها و تکنیک های تضمینی

مقاله مرتبط: راز 20 شدن در امتحانات نهایی؛ ترفندها و تکنیک های تضمینی

تاثیر غیبت در سوابق تحصیلی

نکته مهم بعدی در مورد تاثیر غیبت در سوابق تحصیلی است، از آنجایی که سوابق تحصیلی دانش‌آموزان باید تا آخر مردادماه ارسال شود و امتحان مجدد غایبین در شهریور ماه برگزار می‌شود، چه غیبت شما موجه باشد و چه غیرموجه، تاثیر منفی خود را روی سوابق تحصیلی می‌گذارد و متاسفانه برای جبران سوابق تحصیلی باید تا خرداد سال بعد صبر کنید. اما ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که دلایل موجه و غیرموجه کدامند. در ادامه بیشتر در مورد این موضوع صحبت می‌کنیم. 

تاثیر 60 درصدی سوابق تحصیلی در کنکور 1404

مقاله مرتبط: تاثیر 60 درصدی سوابق تحصیلی در کنکور 1404

انواع غیبت در امتحانات نهایی

دلایل دانش‌آموزان برای شرکت نکردن در جلسه امتحانات نهایی با هم یکسان نیست و برخی برای این کار دلایل موجه و قابل قبولی دارند. پس بیایید اول ببینیم فرق غیبت موجه و غیر موجه چیست، چون در ادامه با این تعاریف کار داریم و در برخورد با هر کدام از این دلایل، قوانین خاصی وجود دارد. 

1- غیبت موجه

در این حالت دانش‌آموز سر جلسه امتحان حاضر نمی‌شود اما این موضوع به دلایلی صورت گرفته که تحت کنترل و اراده او نیستند. بیماری شدید دانش‌آموز در روز امتحان، فوت والدین، تصادف در روز برگزاری آزمون و … از جمله این دلایل هستند، البته تشخیص موجه یا غیر موجه بودن دلایل به عهده کمیسیون خاص آموزش و پرورش است. در واقع قضیه به این صورت است که دانش‌آموز مستندات و مدارک مربوط به دلیل غیبت کردنش را ابتدا به مدیر مدرسه و رئیس حوزه اجرای امتحانات نهایی ارائه می‌کند، سپس این مستندات در جلسه کمیسیون آموزش و پرورش مورد بررسی قرار می‌گیرند و صحت آنها مشخص می‌شود. 

2- غیبت غیر موجه

حالا فرض کنیم دانش‌آموزی فقط چون خوب درس نخوانده یا استرس دارد تصمیم می‌گیرد در جلسه امتحانات نهایی شرکت نکند، طبیعتا چون این کار با اراده خود دانش‌آموز انجام شده و شرایط اورژانسی و غیرقابل کنترلی هم رخ نداده، غیبت او غیرموجه در نظر گرفته می‌شود. حواستان باشد که برای فرار از شرکت در امتحانات به فکر غیبت در جلسه امتحان نباشید، چون نمره صفری که به خاطر غیبت غیرموجه در کارنامه ثبت می‌شود، بعدا از کارنامه دانش‌آموز حذف نمی‌شود! 

راهنمای جامع دانش آموزان برای شرکت در امتحانات نهایی 1403

مقاله مرتبط: راهنمای جامع دانش آموزان برای شرکت در امتحانات نهایی 1403

 قوانین مهم در مورد غیبت در امتحانات نهایی

برای اینکه عواقب غیبت موجه و غیرموجه در امتحانات نهایی را بهتر درک کنید، لازم است ابتدا با قوانینی که در این زمینه وجود دارد آشنا شوید. در ادامه بر اساس بخشنامه شرکت در امتحانات نهایی، چند ماده و قانون مهم که در این زمینه وجود دارند را با شما در میان گذاشته‌ایم، این قوانین برای کلیه امتحانات نهایی ششم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم در هر سه نوبت خرداد، شهریور و دی ارائه شده‌اند. 

  • ماده ۷۳: در صورتی که دانش‌آموزی در امتحانات نهایی غیبت کند و غیبت او غیر موجه باشد، نمره آن درس در کارنامه دانش‌آموز صفر رد می‌شود. 
  • ماده ۷۴: در صورتی که دانش‌آموزی در امتحانات نوبت اول غیبت موجه داشته باشد، به جای نمره نوبت اولش، نمره پایانی نمره دوم برایش ثبت می‌شود. 
  • ماده ۷۵: اگر دانش‌آموز در امتحانات نوبت اول و دوم غیبت موجه داشته باشد، نمره‌ای که در امتحان دی ماه کسب می‌کند برای دو نوبت دیگر هم حساب می‌شود. 
  • ماده ۷۶: در صورتی که دانش‌آموزی سر جلسه امتحانات نهایی حاضر نشود اما دلیل موجهی برای این کار داشته باشد و این دلیل در کمیسیون آموزش و پرورش پذیرفته شود، در کارنامه او به جای نمره آن درس کلمه غایب نوشته می‌شود و دانش‌آموز می‌تواند مجدد در امتحانات شهریور ماه شرکت کند. 
  • ماده ۷۸: در صورتی که دانش‌آموزی در تمام امتحانات نهایی خرداد و شهریور غیبت کند و برای تمام غیبت‌های او دلیل موجه وجود داشته باشد، برای دانش‌آموز وقفه تحصیلی در نظر گرفته می‌شود تا بتواند در امتحانات دی ماه شرکت کند. 
  • ماده ۷۹: دانش‌آموزانی که در امتحانات غیرنهایی غیبت کرده‌اند، می‌توانند از طریق والدین‌شان به مدیر مدرسه درخواست شرکت در این امتحانات را بدهند. در صورتی که مدیر موافقت کند، حداکثر تا دو هفته بعد می‌توانند در امتحان این درس‌ها شرکت کنند. 
  • ماده ۸٠: اگر دانش‌آموزی در طول سال تحصیلی نمره مستمر نداشته باشد و برای این موضوع دلیل موجه داشته باشد، نمره امتحانات نهایی او به جای نمره مستمرش رد می‌شود. 
تغییرات امتحان نهایی 1403 ؛ همه مواردی که باید بدانید!

مقاله مرتبط: تغییرات امتحان نهایی 1403 ؛ همه مواردی که باید بدانید!

چطور غیبت امتحانات نهایی را موجه کنیم؟ 

چطور غیبت امتحانات نهایی را موجه کنیم؟ 

در صورتی که در امتحانات نهایی غیبت کرده‌اید اما برای کارتان دلیل موجه و قابل قبولی دارید، می‌توانید با انجام کارهایی غیبت‌تان را موجه کنید. برای این کار ابتدا باید به مدرسه مراجعه کنید و مدارک رسمی مانند گواهی پزشکی معتبر، تاییدیه رسمی از مراجع قانونی و … ارائه کنید. سپس، با مشاور مدرسه مشورت کنید تا شما را برای انجام مراحل بعدی راهنمایی کند، در ادامه مدارک شما از طرف مدرسه به رئیس حوزه امتحانات نهایی تحویل داده می‌شود. در انتها مشکل شما در کمیسیون آموزش و پرورش بررسی شده و اگر تایید شود که شما دلیل موجهی برای غیبت‌تان دارید، می‌توانید در امتحانات جبرانی نوبت بعد شرکت کنید. 

غیبت در امتحانات ترمیم معدل

قضیه غیبت در امتحانات ترمیم معدل یک فرق بزرگ با امتحانات نهایی دارد، آن هم این است که به هر دلیلی اگر در این امتحانات شرکت نکنید، نمره صفر برای شما رد نمی‌شود. چرا؟ چون شما از قبل یک نمره دارید که از آن رضایت ندارید و قصد داشته‌اید با شرکت در امتحانات ترمیم معدل آن را ارتقاء دهید! حالا سوالی که پیش می‌آید این است که یعنی در صورتی که در امتحانات ترمیم معدل غیبت کنیم، آب از آب تکان نمی‌خورد؟

اتفاقی که اینجا می‌افتد این است که چه در امتحان ترمیم معدل درسی شرکت کنید و چه ثبت نام کنید و سر جلسه حاضر نشوید، شما فرصت ترمیم آن درس را استفاده کرده‌اید. این یعنی اگر سال بعد به شما فرصت ترمیم مجدد ندهند، راهی برای ترمیم نمره درس مورد نظرتان نخواهید داشت. با توجه به این توضیحات، توصیه می‌کنیم تنها در صورتی که آمادگی کامل دارید، در امتحانات ترمیم معدل ثبت نام کنید. 

موجه کردن غیبت امتحانات ترمیم معدل

فرض کنیم شما با آمادگی کامل در امتحانات ترمیم معدل ثبت نام کرده‌اید و حالا درست روز امتحان شرایط خاصی پیش آمده که اجازه نمی‌دهد سر جلسه امتحان حاضر شوید. آیا راهی وجود دارد که بتوانیم غیبت‌مان را موجه کنیم و شانس شرکت در امتحانات ترمیم معدل را از دست ندهیم؟ خوشبختانه بله، با ارائه گواهی پزشکی یا مدارکی که نشان می‌دهد شما علت موجهی برای غیبت کردن داشته‌اید، می‌توانید شانس مجدد برای شرکت در امتحان ترمیم معدل آن درس را به دست بیاورید. 

غیبت در امتحانات نهایی و از دست رفتن فرصت ترمیم معدل

غیبت در امتحانات نهایی و از دست رفتن فرصت ترمیم معدل

گاهی دانش‌آموزان فکر می‌کنند با غیبت در امتحانات نهایی و گرفتن نمره صفر، فرصت شرکت در امتحانات ترمیم معدل را هم از دست داده‌اند. در حالی‌که این دو موضوع هیچ ربطی به هم ندارد، یعنی حتی اگر شما هیچ دلیل موجهی برای عدم حضور در جلسه امتحانات نهایی نداشته باشید، فرصت ترمیم معدل شما همچنان پابرجا است. این یعنی شما هم می‌توانید در خرداد ماه سال بعد، مانند هر دانش‌آموز دیگری شانس خود را برای شرکت در امتحانات ترمیم معدل و ارتقاء نمرات‌تان امتحان کنید. 

ترمیم معدل 1404؛ تاریخ ثبت نام ترمیم معدل

مقاله مرتبط: ترمیم معدل 1404؛ تاریخ ثبت نام ترمیم معدل

غیبت در امتحانات شبه نهایی

امتحانات شبه نهایی صرفا برای آمادگی دانش‌آموزان قبل از شرکت در امتحانات نهایی برگزار می‌شوند و نمره آنها تاثیری در کنکور یا سوابق تحصیلی دانش‌آموزان ندارد. بنابراین، غیبت در امتحانات شبه نهایی عواقبی برای دانش‌آموزان ندارد و تاثیر منفی در سرنوشت آنها نمی‌گذارد. البته از آنجایی که این سوالات استاندارد هستند و شرایط خوبی فراهم می‌کنند تا دانش‌آموزان اطلاعات‌شان را محک بزنند، توصیه می‌کنیم حتی اگر سر جلسه این امتحانات حاضر نشده‌اید، باز هم سعی کنید سوالات را از مدیر مدرسه دریافت کنید و آنها را در منزل پاسخ دهید. 

امتحانات شبه نهایی 1403 – اجباری یا اختیاری + بررسی تاثیر

مقاله مرتبط: امتحانات شبه نهایی 1403 – اجباری یا اختیاری + بررسی تاثیر

سوالات متداول

اگر در امتحانات نهایی غیبت موجه داشته باشیم چه اتفاقی می‌افتد؟

برای شما نمره صفر رد نمی‌شود و می‌توانید در امتحان جبرانی شهریور ماه شرکت کنید، البته برای ارتقاء سوابق تحصیلی‌تان باید تا خرداد سال بعد صبر کنید. 

فرق غیبت موجه و غیرموجه در امتحانات نهایی چیست؟

در صورتی که غیبت غیر موجه باشد نمره صفر در کارنامه رد می‌شود و این نمره قابل تغییر نیست، برای غیبت موجه کلمه غایب درج می‌شود و دانش‌آموزان می‌توانند در شهریور امتحان مجدد دروس را شرکت کنند. 

چگونه غیبت در امتحان نهایی را موجه کنیم؟

ابتدا مدارک معتبری مانند گواهی پزشک را به مدرسه ارائه کنید و از مشاور مدرسه کمک بگیرید، مدارک شما تحویل رئیس حوزه امتحانات داده می‌شود و در نهایت در کمیسیون آموزش و پروش در مورد اینکه دلایل شما موجه هستند یا خیر تصمیم‌گیری می‌شود. 

سخن پایانی

غیبت در امتحانات نهایی چه به خاطر مشکلاتی باشد که از کنترل شما خارج است و چه صرفا به دلیل آماده نبودن و تنبلی کردن باشد، عواقبی برایتان دارد. در این مقاله در مورد انواع دلایل موجه و غیرموجه غیبت در امتحانات نهایی و عواقب آنها صحبت کردیم و به قوانینی که در این زمینه وجود دارند اشاره کردیم. همچنین، گفتیم که با ارائه مدرک معتبر و طی مراحلی می‌توانید غیبت‌تان را موجه کنید.

در انتها هم صحبت کوتاهی در مورد غیبت در امتحانات ترمیم معدل و شبه نهایی داشتیم، اگر سوالی در مورد موضوع این محتوا دارید، می‌توانید سوالات‌تان را در قسمت دیدگاه‌ها با کارشناسان پایتخت کتاب در میان بگذارید. 

توی این مقاله سعی کردیم همه چی رو برات توضیح بدیم بـــرای شــما مفــــیــد بـــــود؟

درباره نویسنده

سارا رسولی

نویسنده : سارا رسولی

دانشجوی پزشکی اراک، فارغ التحصیل پروتز دندان تبریز ، مشاور تخصصی کنکور تجربی و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
  1. کیوان آذر 25, 1403

    درود بر شما. یه درس رو اگه افتاده باشیم و شهریور امتحان بدیم همون نمره شهریور برای کنکور حساب میشه یا باید ترمیم کنیم دوباره؟

    • پایتخت کتاب آذر 25, 1403

      سلام پایتختی عزیز💙باید ترمیم جداگانه انجام بدین چون نمره شهریور ماه صرفا برای پاس کردن اون درس هستش در شهریور ماه.

آخرین مقالات پایتخت کتاب