امتحان نهایی یا کنکور؛ کدام مهمتر است؟
شرایط داوطلبان کنکوری امسال سختتر شده چون آنها بین امتحان نهایی یا کنکور نمیدانند باید به کدامیک اهمیت بیشتری بدهند و سوال اکثر داوطلبان این است که بین امتحان نهایی و کنکور کدامیک مهمتر است؟ برای پاسخگویی به این سوال باید نکات زیادی را در نظر بگیریم، اما چیزی که واضح و قطعی است، تاثیر ۶٠ درصدی امتحانات نهایی در پذیرش دانشگاهها است. پس اولین پاسخی که به ذهن هرکسی میرسد، این است که اهمیت امتحانات نهایی بیشتر از آزمون کنکور است. اما آیا این به آن معنا است که قید مطالعه برای کنکور را بزنیم؟ تا انتها با پایتخت کتاب همراه باشید تا این موضوع را بیشتر بررسی کنیم.
مقایسه میزان تاثیر امتحانات نهایی و آزمون کنکور
اگر بخواهیم به این موضوع منطقی فکر کنیم، لازم است میزان تاثیرگذاری نمرات امتحانات نهایی را با نتیجه آزمون کنکور مقایسه کنیم. در کنکور ۱۴٠۴ سهم آزمون کنکور ۴٠ درصد و سهم سوابق تحصیلی یعنی نمرات امتحانات نهایی پایههای یازدهم و دوازدهم در مجموع ۶٠ درصد است. پس با یک مقایسه ساده متوجه میشوید امسال برای اولین بار، امتحانات نهایی تاثیر بیشتری در نتیجه داوطلبان دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور” را بخوانید.
پس چه داوطلب کنکور امسال هستید و چه دانشآموز پایههای دهم و یازدهم، باید توجه ویژهای به امتحانات نهایی داشته باشید چون طبق محاسبات سازمان سنجش، سهم سوابق تحصیلی در پذیرش دانشگاهها، طی سالهای آینده بیشتر هم خواهد شد!
اگر میخواهید یک برنامهریزی اصولی برای موفقیت در امتحانات نهایی داشته باشید، لازم است ضرایب دروس مختلف در این امتحانات را بدانید. پس توصیه میکنیم مقالات “ضرایب دروس امتحانات نهایی دوازدهم” و “ضرایب دروس امتحانات نهایی یازدهم” را مطالعه کنید.
۴ دلیل برای اینکه امسال امتحانات نهایی اهمیت بیشتری دارند
در این مقاله اصلا قصد نداریم در مورد این موضوع صحبت کنیم که آیا سهم ۶٠ درصدی امتحانات نهایی و تاثیر قابل توجه نمرات این امتحانات در نتیجه داوطلبان، عادلانه هست یا نه! صرفا میخواهیم شرایط موجود و حقایق را بررسی کنیم تا بر اساس این شرایط داوطلبان را برای رسیدن به اهدافشان راهنمایی کنیم. پس در ادامه ۴ دلیل برای اینکه چرا امتحانات نهایی از کنکور مهمتر هستند را بررسی میکنیم:
1- سهم بیشتر در پذیرش دانشگاهها
قبلتر تاثیر سوابق تحصیلی و آزمون کنکور در نتیجه داوطلبان را با هم مقایسه کردیم و کامل در مورد این موضوع صحبت کردیم. دوستان فراموش نکنید که اگر امتحانات نهایی را جدی نگیرید، نه تنها سهم ۶٠ درصدی را از دست میدهید بلکه حتی کار شما در کنکور سختتر میشود. دانشآموزی که امتحانات نهایی را خراب کرده، سر جلسه کنکور فشار روانی و استرس بیشتری را تحمل میکند و دانشآموزی که خیالش از بابت سهم نمرات امتحانات نهایی راحت است، با ذهن بازتر و تمرکز بیشتر در آزمون کنکور شرکت میکند.
2- فرصت جبران محدودتر
آیا برای تعداد دفعات شرکت در کنکور محدودیتی وجود دارد؟ خیر، هر داوطلب اجازه دارد بارها در آزمون کنکور شرکت کند، اما ما این محدودیت را برای شرکت در امتحانات نهایی داریم. طبق آخرین گفتههای سازمان سنجش، هر داوطلب فقط یک مرتبه اجازه شرکت در امتحانات ترمیم معدل هر پایه را دارد. یعنی احتمالا یک دانشآموز دوازدهمی یک بار اجازه شرکت در امتحانات پایه دوازدهم و یک بار اجازه ترمیم نمرات این پایه را خواهد داشت.
پس یعنی بیشتر از این فرصت جبران به دانشآموزان داده نمیشود؟ تکلیف این موضوع هنوز مشخص نشده است، اما یک دانشآموز باهوش و حواس جمع، ریسک نمیکند و همه تلاشش را به کار میگیرد تا در امتحانات نهایی هر پایه بهترین نمره ممکن را کسب کند.
مقاله مرتبط: ترمیم معدل 1404؛ تاریخ ثبت نام ترمیم معدل
3- دشوارتر شدن سطح امتحانات نهایی
تا سال گذشته آموزش و پرورش مسئول طرح سوالات امتحانات نهایی بود، اما امسال سازمان سنجش اعلام کرده است از این به بعد مسئولیت طراحی سوالات امتحانات نهایی به عهده سازمان سنجش خواهد بود. از این صحبتها میتوانیم اینطور برداشت کنیم که قرار است سطح سوالات امتحانات نهایی دشوارتر شود، پس امسال برای کسب نمره خوب در امتحانات نهایی باید تلاشتان را بیشتر کنید.
البته این به آن معنا نیست که سطح سوالات کنکور راحتتر از سوالات امتحانات نهایی است، موضوع این است که سوالات کنکور همیشه چالشی بودهاند و دانشآموزان به این موضوع توجه داشتهاند. اما سبک سوالات امتحانات نهایی، اخیرا دستخوش تغییرات اساسی شده و این تغییرات همچنان ادامه دارند. پیشنهاد می کنیم مقالات “آخرین تغییرات امتحان نهایی” و “آخرین تغییرات کنکور” را بخوانید.
4- رشتههایی که انتخاب آنها بر اساس سوابق تحصیلی است
انتخاب تعدادی از رشتهها صرفا بر اساس نمرات امتحانات نهایی و معدل است، پس حتی اگر دانشآموزی به هر دلیلی نخواهد اقدام به برنامه ریزی برای کنکور کند و فقط روی موفقیت در امتحانات نهایی تمرکز کند، میتواند رشتههای پرطرفداری مانند مهندسی پزشکی، میکروبیولوژی، مهندسی کامپیوتر، روانشناسی، حقوق، مدیریت، حسابداری و… را صرفا بر اساس سوابق تحصیلی انتخاب کند.
بالاخره برای نهایی بخوانیم یا کنکور؟
شاید به اشتباه تصور کنید منظور ما از همه این صحبتها این است که قید برنامهریزی برای کنکور را بزنید و زمانتان را فقط صرف مطالعه برای امتحانات نهایی کنید! به هیچ وجه چنین منظوری نداریم، چون بر فرض شما در امتحانات نهایی تمام درسها موفق به کسب نمره ۲٠ شوید و کل ۶٠ درصد سهم آن را دریافت کنید، در صورتی که میانگین درصدهای شما در آزمون کنکور پایین باشد، ۴٠ درصد سهم آزمون کنکور را از دست میدهید و شانس کمی برای قبولی در رشتههای پرطرفدار و تاپ خواهید داشت.
توصیه ما به شما عزیزان این است که بین مطالعه برای امتحانات نهایی و کنکور تعادل برقرار کنید و ۶٠ درصد از زمانتان را به مطالعه برای امتحانات نهایی و حل سوالات تشریحی اختصاص دهید.
یکی از سوالات پرتکرار داوطلبان
من از نمرات امتحانات نهایی پایه یازدهم رضایت ندارم، امسال دوازدهمی هستم، چطور هم برای امتحانات نهایی درس بخوانم و هم برای کنکور آماده شوم؟
- در پاسخ به این سوال باید گفت این دانشآموز باید دو شرط را رعایت کند، اول اینکه از کل زمانی که در اختیار دارد ۲٠ درصد را به مطالعه تشریحی یازدهم (برای شرکت در امتحانات ترمیم معدل)، ۴٠ درصد را به مطالعه تشریحی دوازدهم و ۴٠ درصد را به حل تست برای هر سه پایه اختصاص دهد.
- شرط دوم این است که این دانشآموز باید مفهومی درس خواندن را یاد بگیرد، چون در صورتی که مفهوم هر درس را خوب یاد بگیرد، با یک تیر دو نشان زده؛ هم به راحتی به سوالات تشریحی پاسخ میدهد و هم میتواند تستهای کنکور را حل کند. پس بهترین راهکار این است که هر درس را مفهومی یاد بگیرید، برای آن درس راهحلهای کتاب درسی را به خاطر بسپارید و چند سوال تشریحی کار کنید و در نهایت سراغ حل تست بروید. پیشنهاد می کنیم مقاله “چگونه مفهومی درس بخوانیم” را بخوانید.
توصیه به دهم یازدهمیها
دانشآموزان عزیز دهمی و یازدهمی لطفا از تجربیات دانشآموزان دیگر درس بگیرید و در هر پایهای که هستید سعی کنید بالاترین نمرات را در امتحانات نهایی کسب کنید. بسیاری از دانشآموزان، سال گذشته امتحانات نهایی پایه یازدهم را جدی نگرفتند و به امتحانات ترمیم معدل دل خوش کردند، در حالیکه امسال کار برای آنها بسیار سخت شده است و میخواهند بین امتحانات نهایی و کنکور یکی را انتخاب کنند.
همچنین، یادتان باشد طبق پیشبینی سازمان سنجش هر سال سهم نمرات امتحانات نهایی پایههای مختلف پررنگتر میشود و هیچ تضمینی وجود ندارد که برای چند بار، فرصت ترمیم معدل به دانشآموزان داده شود.
چند سوال متداول
با توجه به تاثیر ۶٠ درصدی، تعداد دفعات ترمیم محدود، سطح بالای سوالات و … امتحانات نهایی اهمیت بیشتری دارند.
باید بین مطالعه برای امتحانات نهایی و آزمون کنکور تعادل برقرار کنید و به هر کدام از این موارد به اندازه سهمی که دارند اهمیت بدهید.
سخن پایانی
بسیاری از داوطلبان کنکور امسال بین دو راهی امتحانات نهایی یا کنکور گیر کردهاند و میپرسند بیشتر روی مطالعه برای امتحانات نهایی وقت بگذاریم یا زمانمان را برای تستزنی و آمادگی برای کنکور صرف کنیم. برای پاسخگویی به این سوال، میزان تاثیرگذاری نمرات امتحانات نهایی و نتیجه کنکور را با هم مقایسه کردیم و مهمترین دلایل برای اینکه امتحانات نهایی مهمتر هستند ارائه دادیم. نظر شما در مورد این موضوع چیست؟ خوشحال میشویم نظرات ارزشمندتان را در قسمت دیدگاهها ثبت کنید.
ااااا دیدی چی شد؟ هیچ کس نظر نذاشته :(