حس تنهایی دوران کنکور؛ 7 راهکار مقابله با آن

20 آذر 1403
امیرحسین میری
زمان مطالعه : 9 دقیقه
حس تنهایی دوران کنکور؛ 7 راهکار مقابله با آن

دوران کنکور برای دانش‌آموزان بسیار سخت و طاقت‌فرساست. آن‌ها باید بیشتر اوقات در اتاق خود مشغول مطالعه باشند در حالی‌که بقیه اعضای خانواده به فعالیت‌ها و سرگرمی‌های روزمره خود می‌پردازند. به‌عنوان یک داوطلب کنکور شاید در چنین لحظاتی احساس تنهایی کنید زیرا این شما هستید که باید همه این کارها را انجام دهید و هیچ‌کسی دیگری نمی‌تواند جای شما درس بخواند و در جلسه کنکور شرکت کند.

چگونه با این احساس کنار می‌آیید؟ در این مقاله قصد داریم در مورد حس تنهایی دوران کنکور صحبت کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

احساس تنهایی شامل رنج و ناراحتی عاطفی و شناختی ناشی از تنها بودن یا تصور خود به‌عنوان یک فرد تنهاست. به‌عبارت دیگر تنهایی، ناراحتی ذهنی یا عاطفی است که ممکن است از تنها بودن یا احساس تنهایی تجربه کنید.

این احساس ناشی از برآورده‌ نشدن نیازهای اجتماعی و یا ناتوانی در به‌دست‌آوردن ارتباط اجتماعی موردنظر شماست.

تخفیف یهویی

علائم حس تنهایی دوران کنکور چیست؟

علائم تنهایی بسته‌به علت ایجاد آن و شرایط افراد متفاوت است. اما احساس تنهایی در دوران کنکور اغلب شامل موارد زیر است:

  • احساس غم، پوچی، ناراحتی یا قطع ارتباط
  • احساس کنار گذاشته‌شدن یا جداشدن از دیگران
  • اشتیاق به همراهی دیگران
  • احساس اشتباه درک‌شدن یا شنیده‌نشدن
  • احساس انزوا
  • احساس خستگی یا فرسودگی در اثر تعاملات اجتماعی
  • احساس ناامنی
  • نشخوار فکری و یادآوری گذشته

علائم شدیدتر تنهایی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  •  کاهش انرژی
  •  بی‌خوابی، اختلال خواب یا خوابیدن بیش از حد معمول
  • احساس بی‌ارزشی
  • کناره‌گیری از رویدادهای اجتماعی
افکار منفی هنگام مطالعه؛ تکنیک های پاکسازی ذهن از افکار مزاحم

مقاله مرتبط: افکار منفی هنگام مطالعه؛ تکنیک های پاکسازی ذهن از افکار مزاحم

دلایل احساس تنهایی در دوران کنکور

این احساس اغلب نتیجه تغییرات زندگی یا شرایطی است که فرد را در معرض خطر بیشتری برای چنین احساسی قرار می‌دهد. تنهایی دلایل مختلفی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

برای برخی افراد یک‌سری رویدادهای زندگی ممکن است به‌معنای احساس تنهایی باشد. مانند:

  • تجربه سوگ
  • قطع رابطه
  • تغییر شغل و احساس انزوا از همکاران
  • شروع دانشگاه، مدرسه جدید، کالج
  • جابه‌جایی به یک منطقه یا کشور جدید بدون خانواده و دوستان

افرادی که در شرایط خاصی زندگی می‌کنند یا به گروه‌های خاصی تعلق دارند، در برابر تنهایی آسیب‌پذیرتر هستند. به‌عنوان مثال:

  • افرادی که هیچ دوست یا خانواده‌ای ندارند.
  • افرادی که جدا از خانواده زندگی می‌کنند.
  • افرادی که  تنها سرپرست خانواده هستند یا از شخص دیگری مراقبت می‌کنند.
  • آن‌هایی که متعلق به گروه‌های اقلیت هستند و در منطقه‌ای زندگی می‌کنند که با دیگران پیشینه مشابهی ندارند.
  • افرادی که به‌دلیل تحرک یا وضعیت مالی خود، از فعالیت‌های اجتماعی کنار گذاشته شده‌اند.
  • آن‌هایی که به‌دلیل ناتوانی یا مشکل سلامتی طولانی‌مدت، از جمله مشکلات سلامت روان، تبعیض و بدنامی را تجربه کرده‌اند.
  • افرادی که به‌دلیل جنسیت، نژاد یا گرایش جنسی، تبعیض و انگ را تجربه کرده‌اند.
راهکارهای مقابله با حس تنهایی دوران کنکور چیست؟
حس تنهایی دوران کنکور با برخی از راهکارها به راحتی از بین می‌رود.

ممکن است برخی از افراد در دوران کنکور احساس تنهایی کنند. این مسئله می‌تواند در اثر فشار درسی باشد که به داوطلبان وارد می‌شود. همچنین محدودیت‌هایی که آن‌ها در این دوران دارند نیز می‌تواند به این مشکل اضافه کند.

برای مقابله با این مسئله، برخی از راه‌کارهای مقابله با حس تنهایی دوران کنکور را با هم مرور می‌کنیم.

عادات خواب خود را تغییر دهید

یکی از کارهایی که می‌توانید برای بهبود احساس تنهایی خود انجام دهید، این است که عادات خواب خود را تغییر دهید.

توصیه ما این است که درک کنید که چقدر به خواب نیاز دارید. اگر ۷ ساعت خواب برای‌تان کافیست، این مقدار را از ساعتی که می‌خواهید از خواب بیدار شوید، کم کنید تا ساعتی که باید به رختخواب بروید، مشخص شود. 

وقتی صبح زود شروع به کار کنید، یک اتفاق جادویی رخ خواهد داد. خانه ساکت است و هیچ عامل حواس‌پرتی وجود ندارد. اگر گوشی خود را در حالت هواپیما نگه دارید بهتر است. بدین‌ترتیب دیگر درگیر شبکه‌های اجتماعی و پاسخ‌دادن به پیام‌های دوستان‌تان نخواهید بود.

برای رهایی از حس تنهایی دوران کنکور در مکان دیگری مطالعه کنید

از خانه بیرون بروید. پیرامون خود را با افرادی که می‌شناسید و حواس شما را پرت می‌کنند، پر نکنید. می‌توانید در کتابخانه مطالعه کنید. بودن در کنار افرادی که در حال درس‌خواندن هستند، می‌تواند به شما کمک کند.

دانستن این‌که دیگران نیز مثل شما تنها و در حال مطالعه برای کنکور هستند، یک منبع خوب برای انگیزه‌دادن به شما و رهایی از احساس تنها بودن است.

لحظه‌ای که احساس تنهایی می‌کنید، به اطراف خود بنگرید تا ببینید شما تنها کسی نیستید که برای آینده خود تلاش می‌کنید. به‌علاوه با نوشیدن یک فنجان قهوه و کمی قدم‌زدن می‌توانید انرژی و روحیه خود را برای مطالعه بازیابی کنید.

در مورد آنچه در حال مطالعه هستید، با دیگران صحبت کنید

وقتی در کنار اعضای خانواده اوقات خوبی را می‌گذرانید، باید شکرگزار باشید. می‌توانید بعد از یک جلسه مطالعه در کنار آن‌ها بنشینید و آن‌چه را که یاد گرفته‌اید به آن‌ها بگویید.

به اشتراک‌گذاشتن تجربیات خود، آن‌ها را به کاری که انجام می‌دهید علاقه‌مند می‌کند. دفعه بعد ممکن است بخواهند از داستان‌ها و ایده‌های شما بیشتر بشنوند. بدین‌ترتیب می توانید از حس تنهایی دوران کنکور تا حد زیادی بکاهید.

طولانی‌مدت مطالعه نکنید

چند ساعت در روز درس می‌خوانید؟ جلسات مطالعه شما چند ساعت طول می‌کشد؟ اگر در یک جلسه، بیش از حد مطالعه کنید و استراحت نداشته‌باشید، تمرکز و انرژی خود را از دست خواهید داد. همچنین انگیزه شما نیز ممکن است کاهش پیدا کند.

جلسات مطالعه شما نباید بیش از ۲ ساعت طول بکشد. در این صورت راحت‌تر می‌توانید بر احساس تنهایی در حین آمادگی کنکور غلبه کنید.

از استراتژی پومودورو استفاده کنید

آیا تابه‌حال در مورد استراتژی پومودورو چیزی شنیده‌اید؟ این استراتژی موجب می‌شود که برنامه مطالعاتی خود را در یک چارچوب زمانی مشخص انجام دهید.

طبق استراتژی پومودورو، باید ۲۵ دقیقه مطالعه کنید و در این مدت هیچ‌کاری جز درس‌خواندن انجام ندهید. پس از آن ۵ دقیقه را به استراحت اختصاص دهید. این کار را دو بار دیگر انجام دهید و سپس ۳۰ دقیقه استراحت کنید.

توجه داشته‌باشید که در زمان استراحت نباید مطالعه کنید. این زمانی است که باید از جای خود بلند شوید و چند دقیقه‌ای راه بروید و چند حرکت کششی انجام دهید.

اما استراتژی پومودورو چگونه می‌تواند به شما کمک کند تا حس تنهایی دوران کنکور را شکست دهید؟

از آن‌جایی‌که شما یک بازه زمانی ثابت دارید، باید فقط بر مطالعه خود تمرکز داشته‌باشید. بدین‌ترتیب دیگر فرصتی برای ایجاد احساس تنهایی در شما وجود نخواهد داشت.

 تکنیک پومودورو ؛ برنامه ریزی به روش گوجه فرنگی

مقاله مرتبط:  تکنیک پومودورو ؛ برنامه ریزی به روش گوجه فرنگی

برای غلبه بر حس تنهایی، یک دوست برای درس‌خواندن پیدا کنید

این تاکتیک می‌تواند برای از بین‌بردن احساس تنهایی در حین آمادگی برای کنکور بسیار موثر باشد. در اینجا منظور از پیدا کردن یک دوست برای مطالعه این نیست که فردی را پیدا کنید که با هم در یک‌جا بنشینید و درس بخوانید. بلکه منظور از آن، یافتن یک شریک مسئولیت‌پذیر است.

این شریک شخصی است که به او در مورد برنامه مطالعاتی خود گزارش می‌دهید. به‌عنوان مثال شما قصد دارید هر روز مطالعه کنید. می‌دانید که زمان مطالعه شما از ساعت ۹ صبح شروع می‌شود و تا ۶ عصر ادامه می‌یابد. در ابتدای جلسه مطالعه به دوست‌تان اطلاع دهید که مطالعه شما آغاز شده است. همچنین هنگامی که مطالعه به پایان رسید نیز او را باخبر می‌کنید.

شما باید به شریک خود توضیح دهید که در این مدت چه کارهایی انجام داده‌اید، چه مشکلاتی داشته‌اید و چه چیزهایی خوب پیش رفته‌اند.

این‌گونه درس‌خواندن به شما کمک می‌کند تا یک سرعت ثابت داشته‌باشید و نکات و ایده‌های تازه‌ای را دریافت کنید که می‌توانند در یادگیری بهتر و تمرکز بیشتر شما موثر باشند.

به سرگرمی‌های معمول خود ادامه دهید

فوتبال بازی می‌کنید یا نوازنده هستید؟ بسیاری از افراد در هنگام کنکور همه سرگرمی‌های خود را رها می‌کنند. شاید برایتان سخت باشد که همزمان با مطالعه برای کنکور، به آن‌ها بپردازید.

توصیه می‌کنیم در زمان درس خواندن، همه سرگرمی‌هایتان را رها نکنید. زیرا آن‌ها می‌توانند به‌عنوان پاداش برای تلاش‌های شما در نظر گرفته شوند. فقط جوری برنامه‌ریزی برای کنکور انجام دهید که لطمه‌ای به درس‌خواندن‌تان وارد نشود.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد حس تنهایی دوران کنکور صحبت کردیم و از دلایل آن سخن گفتیم. همچنین راه‌کارهایی را برای غلبه بر این حس ناامیدکننده ارائه دادیم. ایجاد احساس تنهایی در زمان آمادگی برای کنکور ممکن است برای بسیاری از داوطلبان اتفاق بیفتد.

آن‌ها می‌توانند با تغییر مکانی که در آن‌جا درس می‌خوانند، روحیه خود را بهبود دهند. همچنین توجه به تنظیم عادات خواب، استفاده از استراتژی‌های مفید درس‌خواندن، مطالعه با یک دوست و رها نکردن سرگرمی‌های معمول، می‌تواند به افراد کمک کند تا احساس تنهایی خود را شکست دهند و بتوانند روحیه‌شان را برای موفقیت در کنکور تقویت کنند.

خوشحال می‌شویم اگر پیشنهاد و یا تجربه‌ای در این زمینه دارید، در قسمت نظرات این محتوا با ما در میان بگذارید.

سوالات پرتکرار

در این قسمت به سوالات پرتکراری که در زمینه حس تنهایی دوران کنکور پرسیده می‌شود، پاسخ می‌دهیم.

۱- احساس تنهایی چه علائمی دارد؟

از نشانه‌های احساس تنهایی می‌توان به مواردی چون احساس غم، پوچی، ناراحتی یا قطع ارتباط، احساس کنارگذاشته‌شدن یا جداشدن از دیگران، اشتیاق به همراهی دیگران، احساس اشتباه درک‌شدن یا شنیده‌نشدن، احساس خستگی یا فرسودگی در اثر تعاملات اجتماعی، احساس ناامنی و نشخوار فکری و یادآوری گذشته، اشاره کرد.

۲- دلایل احساس تنهایی چیست؟

دلایل احساس تنهایی عبارتست از: جربه سوگ، قطع رابطه، تغییر شغل و احساس انزوا از همکاران، شروع دانشگاه، مدرسه جدید، کالج، مهاجرت به یک منطقه یا کشور جدید، بدون خانواده و دوستان.

۳- برای غلبه بر حس تنهایی دوران کنکور چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

تغییردادن عادات خواب، مطالعه در یک مکان دیگر، به اشتراک‌گذاشتن روند مطالعه با دیگران، استفاده از تکنیک‌های مدیریت زمان، یافتن یک دوست برای مطالعه، مواردی هستند که می‌توانند به شما کمک کنند تا بر احساس تنهایی خود غلبه کنید.

درباره نویسنده

امیرحسین میری

نویسنده : امیرحسین میری

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی تجزیه دانشگاه صنعتی شریف، دانش آموخته برتر المپیاد علمی دانشجویی کشور، عضو بنیاد ملی نخبگان، مدرس شیمی پایه و کنکور و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
  1. محبوبه فروردین 31, 1402

    سلام شما پاسخبرگ خام هم برای فروش دارید؟

    • پایتخت کتاب فروردین 31, 1402

      سلام
      بله موجود داریم روی لینک زیر کلیک کنید تا تمای پاسخبرگ های سایت رو مشاهده کنید
      پاسخبرگ خام کنکور

  2. متین فروردین 16, 1402

    اگرچه دوران کنکور یکی از بلندترین مراحل زندگی در پیش روی دانش‌آموزان است، اما بخشی از این پروسه همراه با حس تنهایی می‌باشد. برای مقابله با این حس، این راهکار زیر را پیشنهاد می‌کنم: همفکری با دوستان: جمع شدن با دوستان مقصد را هموارتر می‌کند.

    • پایتخت کتاب بهمن 17, 1402

      👌🏻

آخرین مقالات پایتخت کتاب