کنکور را خراب کردم حالا چیکار کنم؛ مدیریت بحران + راهکار جبران
بعد از اینکه در کاری شکست میخوریم معمولا اطرافیان جملاتی مثل دنیا که به آخر نرسیده، اشکالی ندارد دوباره تلاش کن یا هنوز فرصت داری را به ما میگویند اما کسی نمیتواند دقیقا درک کند که آن لحظه ما چه احساس بدی داریم! من شخصا چهار مرتبه کنکورم را خراب کردهام و بالاخره بار پنجم توانستم به هدفم برسم پس معنی خراب کردن کنکور را با تمام وجود درک میکنم.
حالا به عنوان کسی که این اتفاق را بارها تجربه کردهام به شما میگویم که اگر رتبه کنکورتان خیلی بد شده، جدا دنیا به آخر نرسیده، هنوز امید هست و یک بار شکست خوردن به معنی شکست همیشگی نیست. واقعا تصمیم گرفتهاید جبران کنید؟ راهش را بلدید؟ قول بدهید همه تلاشتان را برای جبران شکست در کنکور بکنید تا در ادامه راهکار جبران این شکست را به شما نشان دهم. در صورتی که زمان کافی برای خواندن مقاله را ندارید، پادکست زیر را گوش بدهید:
خراب کردن کنکور واقعا به چه معنا است؟
هر کسی تعریف خودش را از خراب کردن و شکست خوردن دارد، ممکن است نتیجهای که به نظر شما فاجعه است آرزوی شخص دیگری باشد! پس قبل از اینکه آشفته و ناامید شوید و خودتان را شکست خورده بدانید، یک تکه کاغذ بردارید و به چند سوال پاسخ دهید.
توقع من از کنکور چه رتبهای بود؟ آیا در حد توقعم تلاش کرده بودم؟ آیا زمان و امکانات کافی برای رسیدن به هدفم را داشتم؟ آیا نتیجهای که الان گرفتهام دقیقا نتیجه کارهای من است یا من واقعا کنکورم را خراب کردهام و کمتر از لیاقتم نتیجه گرفتهام؟ اگر بعد از فکر کردن به این نتیجه رسیدید که واقعا کنکور را خراب کردهاید و حقتان بیشتر از این است، ادامه این محتوا را مطالعه کنید.
بعد از شکست در کنکور چیکار کنم؟
توصیه میکنم که ابتدا تا دریافت نتایج اولیه صبر کنید، کمی استراحت کنید و ذهنتان را از درس و کنکور خالی کنید، بعد از دریافت کارنامه اولیه مراحل زیر را قدم به قدم دنبال کنید:
1- دلیل شکست در کنکور را مشخص کنید
بعد از اینکه کارنامه اولیه کنکور را دریافت کردید و مراحل ناراحتی و سوگواری اولیه را سپری کردید، به عنوان اولین قدم دلایل شکست در کنکور را مشخص کنید و بررسی کنید که اصلا چرا کنکور را خراب کردهاید. یادتان باشد که باید صادق باشید، تمام و کمال مسئولیت اشتباهات خودتان را بپذیرید و دیگران را مقصر شرایطتان ندانید.
رایجترین دلایل خراب کردن کنکور عبارت اند از:
- تنبلی کردن و ساعت مطالعه پایین
- روحیه ضعیف و عدم اعتماد به نفس
- روش مطالعه غلط
- منابع نامناسب یا تعدد منابع
- غرق شدن در فضای مجازی
- مقایسه خود با دیگران
- پایه علمی ضعیف و مشکلات فراوان از سالهای قبل
- برنامهریزی غلط
- تست نزدن
- لایف استایل اشتباه
- افکار منفی
- ارتباط با افراد نا مناسب
- زمان محدود به خصوص برای دوازدهمیها
مقاله مرتبط: بدترین اشتباهات کنکوری ها؛ پیشگیری از اشتباهات رایج کنکور
2- خودتان را ببخشید
قبول دارم که کنکور مرحله مهمی در زندگی یک دانشآموز است اما واقعا دنیا به آخر نرسیده و هنوز هم فرصت جبران کردن دارید. بعد از اینکه مسئولیت تمام و کمال اشتباهاتتان را قبول کردید، خودتان را به خاطر تمام اشتباهاتتان ببخشید. وقتی هر روز در حال سرزنش خودتان هستید، به تدریج اعتماد به نفستان را از دست میدهید و ناامید و افسرده میشوید. طبیعتا در این شرایط توان درس خواندن را هم نخواهید داشت!
مقاله مرتبط: افکار منفی هنگام مطالعه؛ تکنیک های پاکسازی ذهن از افکار مزاحم
3- لایف استایلتان را اصلاح کنید
شاید فکر کنید برای موفقیت در کنکور درس خواندن و برنامهریزی کردن کافی است و چیز دیگری اهمیت ندارد؛ اما اگر میخواهید به هدفتان برسید باید سبک زندگی یک فرد کنکوری را داشته باشید. یعنی برای خواب و استراحت، تفریح، مطالعه، استفاده از فضای مجازی و ارتباط با دوستان هم برنامه ریزی داشته باشید.
مقاله مرتبط: سبک زندگی کنکوری ها، لایف استایل رتبه برترها چگونه است؟
4- شانس موفقیتتان را بالا ببرید
بعد از اینکه دلایل شکست در کنکور را شناسایی کردید، برای رفع آنها برنامهریزی کنید. نیازی نیست ناگهان از خواب بیدار شوید و یک شبه به آدم دیگری تبدیل شوید؛ بلکه قدم به قدم از فردی که قبلا بودهاید فاصله بگیرید و تبدیل به کسی شوید که آرزویش را دارید، کافی است عادات درست را جایگزین عادات غلط گذشته بکنید.
مقاله مرتبط: برنامه ریزی برای کنکور 1404 به سبک رتبه برترها
5- به خودتان انگیزه بدهید
بهترین حالت این است که منشا انگیزه هر کسی درونی باشد، هرگز انگیزه و حال خوبتان را به یک عامل بیرونی گره نزنید. هر روز هدفتان را مجسم کنید و تصور کنید که به آن رسیدهاید، چه احساسی دارد؟
مقاله مرتبط: بهترین جملات انگیزشی کنکور؛ بخون و تسلیم نشو!
6- منابع درستی انتخاب کنید
حتی اگر برنامهریزی عالی داشته باشید، ساعتهای زیادی مطالعه کنید و لایف استایلتان را اصلاح کنید باز هم یک عامل مهم دیگر باقی میماند و آن هم انتخاب بهترین منابع است. چطور منابع مناسب خودم را پیدا کنم؟
به شما متناسب با رشته تان خواندن مقالات زیر را پیشنهاد می دهیم:
توجه کنید که برای یافتن بهترین منابع باید از هر منبعی چند صفحه را مطالعه کنید، در وب سایت پایتخت کتاب در صفحه خرید هر کتاب فایل پی دی اف نمونهای از کتاب مورد نظر وجود دارد که میتوانید آن را به صورت رایگان دانلود کنید. پایتخت کتاب، مرجع خرید کتاب کنکور است و برای شما تمامی کتاب های کمک درسی از معتبرترین انتشارات را با قیمت مناسب فراهم کرده است.
افزایش روحیه پس از شکست در کنکور
سال گذشته مشاوره دو دانشآموز که با هم رقیب بودند را به عهده داشتم، هر دو ساعت مطالعه یکسانی داشتند، پایه علمی هر دو داوطلب خوب بود، با کیفیت درس میخواندند و حتی از منابع مشابهی استفاده میکردند. یکی از این دو داوطلب روحیه خوبی داشت؛ یعنی بعد از خراب کردن هر امتحان و آزمونی فقط به دنبال پیدا کردن نقاط ضعف بود و هر لحظه به خودش امید و انگیزه میداد.
داوطلب دیگر از این نظر ضعف داشت و کاری هم برای تقویت روحیهاش انجام نمیداد، در نهایت دو ماه مانده به برگزاری کنکور ساعت مطالعهاش افت کرد و نتیجه را هم خودتان میتوانید حدس بزنید.
برای تقویت روحیه نوشتن را پیشنهاد میکنم، تمام استرسها، نگرانیها، نقاط ضعف و مشکلات خود را در یک دفتر یادداشت کنید و برای هر کدام راهحلی پیدا کنید. هر روز خطاب به خودتان جملات مثبتی یادداشت کنید و باور کنید که این ویژگیها را دارید.
مقاله مرتبط: ترس از شکست در سال کنکور، غلبه بر ترس به روش رتبه های برتر
آیا سال بعد مجدد کنکور بدهم؟
یکی از سوالات رایجی که داوطلبان بعد از دریافت نتایج کنکور میپرسند این است که آیا سال بعد مجدد کنکور بدهم؟ کنکور مجدد راهکار بسیار خوبی برای جبران اشتباهات گذشته است اما به دو شرط جواب من به سوال این داوطلبان مثبت است. اول اینکه واقعا و از ته دل هدفشان را بخواهند و صرفا برای چشم و هم چشمی یا به اصرار خانواده در کنکور شرکت نکنند. دوم واقعا تصمیم بگیرند که در سال تحصیلی جدید آدم متفاوتی باشند.
اکثر افراد بعد از دیدن نتایج احساساتی میشوند و تصمیم میگیرند که از این به بعد متحول شوند اما فقط افراد کمی بعد از چند ماه روی تصمیمشان میمانند!
مقاله مرتبط: پشت کنکور بمونم یا نه؟ سوالاتی که باید از خودت بپرسی!
اگر باز هم کنکورم را خراب کنم چی؟
همیشه وقتی میخواهید کاری را شروع کنید دو احتمال وجود دارد، یا در آن کار شکست میخورید یا موفق میشوید و به هدفتان میرسید. در مورد کنکور مجدد هم دقیقا همین موضوع وجود دارد، همیشه درصدی از احتمالات برای شکست مجدد هست اما این نباید مانع شما شود.
نمیتوانید به طور قطع بگویید که سال بعد حتما موفق میشوم اما میتوانید عوامل شکست را قدم به قدم از میان بردارید و شانس موفقیت را روز به روز بیشتر کنید. توصیه میکنم که اگر واقعا و از ته دل هدفتان را میخواهید و تصمیم گرفتهاید یک شانس دوباره به خودتان بدهید، انرژی و وقتتان را با این جور فکرها هدر ندهید!
مقاله مرتبط: راهنمای پشت کنکوری ها؛ از پشت کنکور تا قبولی پزشکی!
اهمیت منابع برای موفقیت در کنکور
یکی از دلایل بسیار مهم برای خراب کردن کنکور، انتخاب منابع اشتباه است. دو حالت وجود دارد؛ یا داوطلبان در کل منابعی که مناسب سطح خودشان هستند را خریداری نمیکنند یا از آن طرف بام میافتند و انقدر سرشان را با کتابها و فیلمهای آموزشی مختلف گرم میکنند که نمیدانند کدام منبع را مطالعه کنند!
در وب سایت پایتخت کتاب و در مقالات مختلف آن، شما را برای انتخاب بهترین منابع در بخش “راهنمای مطالعاتی کنکور” راهنمایی کردهایم. به علاوه اگر میخواهید استارت سال تحصیلی بعدی را درست بزنید و در طول مسیر بتوانید برنامه درستی را اجر ا کنید، میتوانید از مقالات برنامه ریزی کنکور پایتخت کتاب استفاده کنید.
مقاله مرتبط: اگر امتحان نهایی را خراب کردم، چه کنم ؟ 5 گام اورژانسی
برخورد والدین با شکست فرزندانشان در کنکور
بعد از اینکه داوطلبی کنکورش را خراب میکند، انقدر که نگران عکس العمل والدینش هست نگران آینده خودش نیست! مخاطب این بخش از محتوا والدین عزیز هستند. تلاش شما عزیزان برای خوشبختی فرزندانتان غیر قابل انکار است اما این را هم در نظر بگیرید که در این شرایط خاص فرزند شما بیشتر از هر زمانی به توجه و حمایتتان احتیاج دارد.
هر کسی خودش باید ضرورت تلاش کردن را درک کند؛ پس هرگز فرزندتان را مجبور به موفق شدن نکنید!
به او اطمینان دهید که چه در کنکور موفق شود و چه نشود فرزند عزیز شما است و این موضوع هیچ تغییری نمیکند. از او بخواهید اگر مشکلی دارد که نمیتواند روی درسش تمرکز کند آن را با شما در میان بگذارد و در انتها برای او توضیح دهید که مسئله دانشگاه رفتن تا چه حد جدی است و چقدر میتواند آینده او را تحت تاثیر قرار دهد.
آیا شما تجربه شکست درکنکور را داشته اید؟ چگونه با این موضوع کنار آمدید؟ روحیه و انگیزه از دست داده خود را چگونه بدست آوردید؟ لطفا در قسمت نظرات برای مخاطبان این مقاله از تجربیات خود بگویید و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
مقاله مرتبط: وظایف والدین دانشآموزان کنکوری؛ راههای ارتباط موثر با فرزند کنکوریتان
چند سوال متداول
دلایل شکست در کنکور را مشخص کنید، خودتان را ببخشید، لایف استایلتان را اصلاح کنید، به خودتان انگیزه بدهید و منابع درستی را انتخاب کنید.
یکی از بهترین راهها نوشتن دغدغهها، نگرانیها و مشکلات و بعد پیدا کردن راهی برای رفع این مشکلات است.
اگر از ته دل هدفتان را میخواهید و صرفا برای چشم و هم چشمی یا به اصرار خانواده قصد کنکور مجدد ندارید و واقعا تصمیم گرفتهاید که در سال تحصیلی جدید آدم متفاوتی باشید، به کنکور مجدد فکر کنید.
ببخشید من برای کنکور اردیبهشت آمادگی کافی نداشتم ترازم خیلی خیلی بد اومده😭😭
میخوام برای کنکور تیر جبران کنم زیست هارو کامل بخونم شیمی ها حفظیات رو بخونم فیزیک فصل ۳و۴ دوازدهم و دهم و ۳یازدهم برا ریاضی هم آمار و احتمالات رو بخونم به نظرتون اینا میتونن مفید باشن؟
سلام پایتخت کتابی عزیز❤️
بله
و کنکورای ۴ سال اخیر هم کامل کار کنین
سلام خسته نباشید من امشب حالم خیلی بد بود چون اصلا اونجوری که تلاش کرده بودم و به معنای حیقیقی کلمه خودمو کشته بودم نتونستم کنکور اردیبهشت ماه رو خوب بدم ولی یکم حالم بهتر شد امید وارم که بتونم همین سال خودمو از این باتلاق بکشم بیرون ممنون ازتون
💙💪💙
سلام خسته نباشید امشب حالم خیلی بد بود من واقعا بیش از یک سالع که برای کنکور زحت میکشم
واقعا سخت و بود کنکور ولی نوشته های شما بهم انرژی داد
سلام پایتختی عزیز💙 خیلی خوشحالیم که براتون مفید بوده