ماتریس آیزنهاور؛ آموزش گام به گام همراه با مثال

29 مرداد 1403
سارا رسولی
زمان مطالعه : 7 دقیقه
ماتریس آیزنهاور؛ آموزش گام به گام همراه با مثال

روش ماتریس آیزنهاور به شما کمک می‌کند به کارهایتان نظم دهید، آنها را اولویت‌بندی کنید و بتوانید از زمان ارزشمندتان به بهترین نحو استفاده کنید. حتی اگر در برنامه‌ریزی درسی هیچ سررشته‌ای ندارید و تا امروز برنامه‌ای برای خودتان تنظیم نکرده‌اید، به کمک ماتریس آیزنهاور قادر خواهید بود به راحتی آب خوردن برنامه‌ریزی کنید. اگر مشتاق هستید که با این روش بیشتر آشنا شوید و در پایان هر روز از عملکردتان راضی باشید، تا انتهای این مقاله با پایتخت کتاب همراه باشید. 

با ماتریس آیزنهاور آشنا شوید

همه ما در طول شبانه‌روز کارهای مختلفی انجام می‌دهیم، طبیعتا میزان اهمیت این کارها با هم برابر نیست و انجام برخی از آنها ضروری و لازم است. حجم کارهایی که دانش‌آموزان باید انجام دهند بیشتر از سایر افراد است و این عزیزان برنامه فشرده‌تری دارند. اگر دانش‌آموزان اولویت‌بندی درستی برای انجام کارهایشان نداشته باشند، در پایان روز حسابی خسته می‌شوند و چون هنوز به کارهای مهم‌شان نرسیده‌اند به اصطلاح این خستگی در تن‌شان باقی می‌ماند.

ماتریس آیزنهاور توسط شخصی به نام دویت دی آیزنهاور ابداع شد و بر اساس آن، کارها به چهار دسته مهم و فوری، مهم و غیر فوری، غیر مهم اما فوری و غیر مهم و غیر فوری تقسیم می‌شوند. 

چطور با کمک ماتریس آیزنهاور برنامه ریزی کنیم؟ 

خب حالا این ماتریس آیزنهاور به چه درد ما می‌خورد و چطور می‌توانیم از آن برای برنامه ریزی درسی استفاده کنیم؟ اگر برنامه خاصی برای مطالعه درس‌هایتان ندارید، می‌توانید با پیمودن ۴ مرحله زیر، به کمک ماتریس آیزنهاور کارهایتان را اولویت‌بندی کرده و به آنها نظم بدهید. 

تخفیف یهویی

 تکنیک پومودورو ؛ برنامه ریزی به روش گوجه فرنگی

مقاله مرتبط:  تکنیک پومودورو ؛ برنامه ریزی به روش گوجه فرنگی

گام اول: لیستی از تمام کارهایتان تهیه کنید

بهتر است از شب قبل یک لیست کامل از کارهای روز بعدی‌تان تهیه کنید، این کارها فقط شامل درس‌هایی که باید بخوانید نیست بلکه لازم است ریز و درشت کارهایتان را یادداشت کنید. توصیه می‌کنم برای این کار ارزش قائل شوید و برای نوشتن و اولویت‌بندی کارهای روزانه‌تان یک دفتر مخصوص تهیه کنید. در ادامه باید از ماتریس آیزنهاور برای اولویت‌بندی وظایف هر روزتان استفاده کنید. 

آموزش تکنیک فاینمن؛ با این روش سریع‌تر یاد بگیر!

مقاله مرتبط: آموزش تکنیک فاینمن؛ با این روش سریع‌تر یاد بگیر!

گام دوم: کارهایتان را بر اساس ماتریس آیزنهاور تقسیم‌بندی کنید

از نظر ماتریس آیزنهاور کارهای ما در طول شبانه‌روز به چهار دسته زیر تقسیم می‌شوند، بر اساس هدفتان و موقعیتی که در آن قرار دارید، باید هر کار را در یک دسته قرار بدهید.

تقسیم بندی کارها براساس ماتریس آیزنهاور

1- کارهای مهم و فوری

این کارها شامل وظایفی هستند که در آینده شما و رسیدن به هدفتان تاثیر مهمی دارند، برای انجامشان محدودیت زمانی دارید و باید در اسرع وقت آنها را انجام دهید. این کارها را باید در صدر لیستان یادداشت کنید. برای مثال امتحان ریاضی فردا، یک کار مهم و فوری است و کاری است که باید انجام آن را در اولویت قرار دهید. 

2- کارهای مهم اما غیر فوری

این کارها با هدف شما در ارتباط هستند و در آینده شما تاثیر به سزایی دارند اما برای انجامشان زمان کافی در اختیار دارید و در واقع نیازی نیست آنها را در اسرع وقت انجام دهید. برای مثال امتحان عربی که هفته بعد قرار است در آن شرکت کنید، یک کار مهم اما غیر فوری است و می‌توانید بعد از مطالعه برای امتحان ریاضی ( کار ضروری و فوری) برای مطالعه امتحان عربی برنامه‌ریزی کنید. 

3- کارهای غیر مهم اما فوری

این کارها ارتباط چندانی با هدفتان ندارند ولی باید فورا انجام شوند، گاهی این کارها کم‌اهمیت نیستند اما تاثیر مستقیمی روی رسیدن شما به هدفتان ندارند. با یک مثال قضیه را روشن می‌کنم، فرض کنیم شما باید فردا برای چکاپ نزد دندان‌پزشک بروید، این کار ارتباط مستقیمی با درس خواندن ندارد اما چون از مطب دندان‌پزشکی نوبت گرفته‌اید و باید سر وقت به آنجا مراجعه کنید، این کار فوری محسوب می‌شود. 

4- کارهای غیر مهم و غیر فوری

این کارها در انتهای لیست شما قرار دارند و کارهایی هستند که نه تاثیری در آینده شما و رسیدن شما به هدفتان دارند و نه برای انجام آنها فوریت زمانی دارید و حتی می‌توانید به راحتی از انجام آنها چشم‌پوشی کنید. ملاقات با دوستان در کافه یا تماشای سریال از جمله کارهای غیر مهم و غیر فوری هستند. 

روش مطالعه SQ3R؛ آموزش گام به گام به همراه مثال

مقاله مرتبط: روش مطالعه SQ3R؛ آموزش گام به گام به همراه مثال

گام سوم: از ابتدای لیست استارت کارتان را بزنید

بعد از اینکه لیستی از وظایف روزانه‌تان تهیه کردید و در مقابل هر کار مهم یا غیر مهم بودن و فوری و غیر فوری بودن آن را مشخص کردید، حالا باید کارها را به ترتیب اولویت‌بندی کنید. در ابتدای لیست، اسم کارهای مهم و فوری، بعد کارهای غیر مهم اما فوری، بعد کارهای مهم و غیر فوری و در نهایت کارهای غیر مهم و غیر فوری را یادداشت کنید. سپس، به همین ترتیبی که نوشته‌اید، به هر کدام از این کارها رسیدگی کنید.

به این ترتیب حتی اگر نتوانید در طول روز تمام کارهایی که در لیست یادداشت کرده‌اید را انجام دهید، باز هم کارهایی که در انتها باقی می‌مانند از کمترین اهمیت و فوریت برخوردار هستند و عملا چیزی را از دست نمی‌دهید. 

گام چهارم: به این روش برنامه‌ریزی عادت کنید

برای اینکه یک کاری برای شما تبدیل به عادت شود و هر روز آن را به سرعت و بدون کمترین زحمتی انجام دهید، باید آن کار را حداقل به مدت سه هفته تکرار کنید. برای برنامه‌ریزی به کمک ماتریس آیزنهاور هم باید تمام مراحلی که گفتیم را به مدت چند هفته تکرار کنید تا به انجام آن عادت کنید. 

چرا برنامه ریزی می‌کنم اما به آن عمل نمی‌کنم؟ 

مقاله مرتبط: چرا برنامه ریزی می‌کنم اما به آن عمل نمی‌کنم؟ 

جدول ماتریس آیزنهاور به صورت خلاصه

چدول ماتریس آیزنهاور

فواید استفاده از ماتریس آیزنهاور

شاید با تکنیک‌ها و روش‌های زیادی برای مطالعه و برنامه‌ریزی تحصیلی آشنایی داشته باشید، برخی از تکنیک‌ها پیچیده و زمان‌بر به نظر می‌رسند و به همین دلیل ممکن است دانش‌آموزان تمایلی به انجام آنها نداشته باشند. در حالی‌که تکنیک ماتریس آیزنهاور بسیار راحت است و اجرای آن زمان زیادی از شما نمی‌گیرد. از دیگر مزایای ماتریس آیزنهاور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری سریع
  • نظم دادن به کارها
  • عمل به وظایف مهم و ضروری در موقع مناسب
  • افزایش تمرکز
  • پیشگیری از اتلاف زمان
  • اولویت‌بندی وظایف
  • رسیدن به خودآگاهی
  • کسب مهارت تصمیم‌گیری فوری و به موقع

سوالات متداول

ماتریس آیزنهاور چیست و چه کاربردی دارد؟

ماتریس آیزنهاور یک روش برای اولویت بندی کارهای روزانه و برنامه‌ریزی تحصیلی است، در سیستم ماتریس آیزنهاور کارها به چهار دسته مهم و فوری، غیر مهم و فوری، مهم و غیر فوری و غیر مهم و غیر فوری تقسیم‌بندی می‌شوند. 

چطور از ماتریس آیزنهاور استفاده کنیم؟

در متن این محتوا ۴ مرحله استفاده از ماتریس آیزنهاور را برای برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی کارهای روزانه توضیح داده‌ایم. 

فواید استفاده از ماتریس آیزنهاور چیست؟

نظم دادن به کارها، افزایش تمرکز، اولویت‌بندی وظایف، رسیدن به خودآگاهی،  افزایش بازدهی مطالعه از جمله مزایای استفاده از ماتریس آیزنهاور هستند، به علاوه اجرای این روش بسیار راحت است و وقت زیادی از شما نمی‌گیرد. 

سخن آخر

بدترین کاری که می‌توانید با زمان ارزشمندتان بکنید این است که زمان‌تان را صرف انجام کارهای غیر ضروری کرده و آن را هدر بدهید. این قضیه به خصوص برای دانش‌آموزان اهمیت زیادی دارد، به کمک روش ماتریس آیزنهاور می‌توانید جلوی هدر رفتن زمان را بگیرید و در پایان روز از عملکردتان رضایت داشته باشید. در چهار مرحله ماتریس آیزنهاور را توضیح دادیم و در مورد مزایای استفاده از این روش صحبت کردیم. در انتها اگر سوالی در مورد موضوع این مقاله دارید، می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه این محتوا با ما در میان بگذارید. 

درباره نویسنده

سارا رسولی

نویسنده : سارا رسولی

دانشجوی پزشکی اراک، فارغ التحصیل پروتز دندان تبریز ، مشاور تخصصی کنکور تجربی و عضو تیم تولید محتوای بانک کتاب پایتخت

نظرات کاربران ثبت دیدگاه
نظر خود را ثبت کنید
نظرات ثبت شده
ااااا دیدی چی شد؟ هیچ کس نظر نذاشته :(
آخرین مقالات پایتخت کتاب